Поділитись:

Супрун розповіла, як не допустити олігархізації медичної сфери

Субота, 03 серпня 2019, 04:58
Супрун розповіла, як не допустити олігархізації медичної сфери

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає, що в Україні існує загроза олігархізації медичної сфери. За словами посадовиці, це стане можливо, якщо майбутній парламент вирішить ліквідувати державного страховика і довірити “страхування” українців приватним компаніям.

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

"Значна частина існуючих медичних страхових бізнесів України належить регіоналам, олігархам і росіянам. Ми вже 28 років спостерігаємо наслідки монополізації різних сфер цими категоріями людей – від енергетичного ринку до інформаційного простору. У всіх сферах – це запорука визиску, постійної боротьби за потоки коштів платників податків та війни за сфери впливу з використанням корупції на всіх рівнях. Для інтересів пацієнтів та медиків у такій системі залишається дуже мало місця.

Поки в Україні на повну не запрацювала система охорони здоров’я з чітким пакетом гарантованих медичних послуг на всіх рівнях допомоги за новими правилами і не відбулася трансформація правоохоронної і судової систем – ризик того, що під прикриттям так званої “страхової медицини” просто створять умови для розкрадання бюджету охорони здоров’я та витіснення здорового бізнесу – величезний", – вважає очільниця МОЗу.

За її словами, трансформація системи охорони здоров’я України, яка зараз відбувається покликана створити в Україні повноцінний ринок надання медичних послуг із чіткими правилами, однаковими для всіх.

Кошти, які отримує держава від платників податків, направлятимуться державним страховиком (Національна служба здоров’я України вже робить це на рівні сімейної медицини, а з 2020 року – модель запрацює по всій системі) у конкретні заклади за конкретні послуги – без посередників. НСЗУ створена і функціонує так, щоб її діяльність була максимально прозорою та ефективною. Тут можна відслідковувати кожну копійку з коштів платників податків: https://nszu.gov.ua/e-data.

Важливим моментом при цьому є те, що більшість закладів охорони здоров’я залишаються у комунальній чи державній власності. Кошти платників податків будуть “йти за пацієнтом” і у приватні заклади чи лікарям-підприємцям, якщо ті укладуть договори з НСЗУ. Так створюються умови для конкуренції за хороших медиків і якісні послуги пацієнтам.

Спершу має з'явитися поняття медичної послуги, запрацювати ринок медичних послуг із конкуренцією автономних лікарень-підприємств та повноцінна електронна система охорони здоров’я для контролю надання послуг. У пацієнта має бути вибір лікаря та медзакладу. Без цього страхування буде фейком. Як, наприклад, у Російській Федерації.

У 2020 році в Україні з’явиться державна програма медичних гарантій, яка покриватиме усі рівні медичних послуг, включно із стаціонарними. Політика МОЗ України – забезпечити кожній людині в Україні гарантоване покриття основних медичних послуг первинної, спеціалізованої, екстреної допомоги через Національну службу здоров’я. І додатково – дати роботодавцям, державним установам, місцевій владі та пацієнтам усі можливості скористатися з переваг справжнього страхування.

Фактичним підґрунтям для впровадження добровільного медичного страхування (приватне страхування) стануть: стандартизація всіх послуг в українських медзакладах, визначення тарифів на них і початок їхньої закупівлі на державному рівні.

Добровільна приватна страховка зможе покривати: більший вибір закладів, куди можна звернутися – ті, які не працюватимуть з НСЗУ; менший час очікування на послугу; додатковй сервіс; ширший вибір послуг поза гарантованим пакетом і додаткові послуги.

"Віддати медичне страхування олігархам і росіянам – це загроза для здоров’я і національної безпеки. Зробимо все можливе, аби не допустити цього", – закликала українців Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун спростувала міфи про "страхову медицину" та "генетичні відмінності хвороб"

Надрукувати
мітки:
коментарів