Поділитись:

Літні канікули: гаджет чи "бити кропиву палкою – і бути щасливим"?

Неділя, 04 серпня 2019, 07:40

“А от у наш час були нормальні діти, гралися з друзями, на свіжому повітрі гуляли. А це ж якийсь жах! Від телефонів-планшетів не відриваються…’’

Літні канікули: гаджет чи «бити кропиву палкою – і бути щасливим»?

Мене завжди дивували люди, які причиною всіх бід з дитиною вважали саме техніку. Не хочеш йти гуляти з однолітками? – То все твої гаджети! Що значить - не поїду в село до дідусів-бабусь на канікули? – То все твої гаджети!

Справді, сучасні діти з народження опановують технології і цікавляться новинками у сфері девайсів. Віртуальний світ з необмеженим потоком інформації приваблює. Проте це не привід для надмірного контролю і переживання за підлітків.

Літні канікули: гаджет чи «бити кропиву палкою – і бути щасливим»?

Так, раніше уявлення про вільний час дитини принципово відрізнялося від сучасного. Батьки могли віддати її на усе літо в село, щоб побачила та відчула "справжнє" життя. Свіже повітря, продукти без ГМО, річка, ліс, сусідська дітвора і бабусині пироги, які творять чудеса. Ну власне десь так і описує найкращі канікули старше покоління.

Думаю, що кожен підліток хоча б раз чув вислів: «Та яке дитинство у тих інтернетах. Просиджуєте години, світу білого не бачите...”

По-перше, наразі сучасна молодь не потребує задовольняти свою цікавість в таких умовах, як раніше жили їхні батьки. Ми прагнемо нових знань і умінь, які будуть впливати на наш подальший розвиток, тому Інтернет відіграє далеко не останню роль у нашому існуванні. У нас теж є список літератури на літо. Іноді ці книги – в гаджеті. Там же – програми з вивчення мов, аудіо-уроки і т.д. Оскільки зараз настала епоха інформаційного буму, в пріоритеті у підлітків є і буде ерудованість та обізнаність про навколишній світ.

Літні канікули: гаджет чи «бити кропиву палкою – і бути щасливим»?

По-друге, канікули це, як не дивно, ще і відпочинок! Дозвольте своїй дитині провести цей час так, як вона того захоче. Поважайте особистий простір та не поспішайте позбутись усіх гаджетів, аби захистити дитя від просиджування вдома. Інтернет для підлітка – це простір, який дозволяє бути собою, ділитись ідеями та підтримувати спілкування з людьми, які дарують позитивні емоції. Та і доволі безглуздо у 21 столітті намагатись ізолювати дитину від техніки, аргументуючи згубним впливом.

Літні канікули: гаджет чи «бити кропиву палкою – і бути щасливим»?

Не потрібно забувати, що канікули – це не можливість позбутися дитини на деякий час і відправити її кудись на власний розсуд чи вигнати надвір безвекторно "гуляти і гратися". Так, дворова гра, як культурний феномен, померла для молоді. Але чи означає це все, що у нас немає справжніх канікул? Ні, просто сучасні діти ростуть в інших умовах і теж потім згадуватимуть дитинство як найщасливішу пору життя. Нарікаючи своїм нащадкам, що "от ми в ваші роки в Інтернеті сиділи, а не по космосах всяких шастали".

У сучасних дітей – сучасне дитинство.

А на контент, який вважаєте небезпечним – завжди можна встановити обмеження. І так, друзі, з якими ваша дитина "гулятиме" – це теж не завжди плюс. Ну бо вони разом можуть не лиш на скакалці скакати.

І альтернативу цілодобовому просиджуванню в гаджетах дитина сама собі не організує. Пропонуйте їй альтернативу.

Якщо що – "бити кропиву палкою – і бути щасливим" – не альтернатива.

 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів