Поділитись:

"Пережити" підлітка

Вівторок, 30 липня 2019, 19:40

Іноді я чую розмови дорослих, які з жахом розповідають про якісь дурноверхі витівки своїх нащадків-тінейджерів, скрушно зітхають і пояснюють неадекватну поведінку «підлітковим віком, який треба просто пережити» - і мені хочеться сказати: «Пані, якщо ваша дитина – неадекват, то вона – неадекват, до чого тут підлітковий вік?». Не факт, що всі це «переростуть». Та і казати про добрячий шмат життя, що це треба просто «пережити»? Це що, вітрянка?

Хоча так – переживати підліткам є що.

Гормональні бурі, перше кохання, перша цигарка і не тільки цигарка, перша вечірка, встановлення власних меж і визначення напрямків.

Недаремно ж підлітковий вік називають критичним періодом розвитку.

«Пережити» підлітка

При цьому дехто полюбляє ідеалізувати час юності, нарікаючи на те, що лише доросле життя сповнене справжніх турбот, реальних проблем, стресу та переживань. Але це зовсім не так. Так, зазвичай підлітки не виплачують іпотеку та не переймаються, чим нагодувати вісьмох дітей, але це не означає, що їхнє життя просте.

Існує безліч невидимих тисків — біологічних, соціальних і психологічних, які надзвичайно ускладнюють життя підлітків у 21 столітті.

«Пережити» підлітка

Виділятись, але не вирізнятись

Боротьба за ідентичність є важкою. Підліткам подобається бути особливими, але водночас не відрізнятися від цінних для себе "інших". Через це вони часто зіштовхуються із тиском з боку однолітків, батьків і суспільства, чиє визнання вимагає від тінейджерів певної поведінки. "Як ти вдягнута? Пострижися! Що це за музика? Як ти можеш виглядати (жити, думати, мріяти) ТАК?"

І ось - соціальний тиск провокує депресію, негативно позначається на успішності та загальному емоційному самопочутті.

«Пережити» підлітка

Роль у майбутньому

– Ким ти хочеш бути? Ким ти бачиш себе у житті? – це питання підліток чує від усіх на світі – рідних, близьких, малознайомих. Воно важливе. Може, аж надто важливе. І звучить так, ніби "ти зараз ніхто, просто личинка людини, лиш згодом ти станеш людиною, коли з гордістю зможеш носити чи то звання, чи то ярлик "лікаря", "пекаря" або "флориста". Насправді через стрімкий розвиток технологій підліткам уже стає дедалі складніше передбачити свій кар’єрний шлях. Питання самореалізації, досягнення власних цілей – це те, що тривожить молодь та змушує ретельно обдумувати кожен крок.

«Пережити» підлітка

Сором та комплекси

Підліток часто соромиться свого тіла, до якого не встигає звикнути, так швидко воно змінюється. Він хоче бути гарним, тому що це збільшує шанси прийняття його оточуючими. Проте бачить часто (не без допомоги дорослих) тільки недоліки, що збільшує лише сором, муки і переживання.

«Пережити» підлітка

Перша закоханість

Для дитини це серйозне випробування. Підліток стає більш закритим, йому важко говорити про свої почуття і переживання. Проте питань у нього в такий період дуже багато. Тому, не зважаючи на прояви характеру, підліток шукає людину, яка зможе хоча б вислухати або й підказати правильні рішення в скрутну хвилину.

«Пережити» підлітка

Ось лише кілька типових стресових факторів, які впливають на підлітків. Життя дитини сповнене потрясінь і вражаючих явищ, яких дорослі не завжди можуть цілком оцінити,а про існування деяких, можливо, навіть не здогадуються.

Я не заздрю дорослим, у яких є діти-підлітки. Іноді ці дорослі почуваються так, ніби опинилися в місцевості з відмінним від звичного кліматом – і там то сезон дощів, то засуха, то дикі звірі. Доводиться пристосовуватися і виживати.

Можливо, їм стануть в пригоді роздуми, які я хочу публікувати в цій рубриці.

Треба ж якось це все "пережити".

 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів