Поділитись:

"Потрібно поглиблювати деревообробку": Держлісагентство про використання деревини

Понеділок, 29 липня 2019, 22:17

Ситуація, яка склалась на світових ринках необробленої деревини та продукції її переробки негативно позначається на діяльності  лісогосподарських підприємств галузі, в наслідок чого спостерігається падіння основних виробничих показників у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Про це йшлося на виїзному засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

За 6 місяців дохід від реалізації продукції становить майже 7,6 мільярда гривень, і у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшився на 7 %, або на понад 500 мільйонів гривень.

За 6 місяців заготовили приблизно 6,9 млн кбм деревини, що на 550 тис кбм менше ніж за минулий рік.

Лісогосподарські підприємства вже понад рік не здійснюють реалізацію дров’яної деревини, яка дозволена до експорту за кордон. Залишки деревини на складах лісогосподарських підприємств складають майже один мільйон кубічних метрів, з яких 70 % – дров’яна деревина.

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар у коментарі для ЗМІ зазначив, що питання деревообробки потрібно розділити на дві частини. «Є деревообробка, якою займаються приватні деревообробні підприємства, і є деревообробка в державних лісогосподарських підприємствах», – сказав він.

Загалом, за його словами, в Україні потрібно поглиблювати деревообробку.

«Зараз, на мою думку, ми вживаємо неефективні методи на кшталт заборон. Заборона не призводить ні до чого позитивного сама по собі. Потрібно застосовувати методи стимулювання розвитку деревообробки, застосовувати економічні заходи, так як це в інших країнах», – сказав заступник Голови Держлісагентства.

Він пояснив, що наразі круглий ліс не експортується, натомість вивозиться просто розпиляна на дошку деревина. Всі інші країни виробляють кінцевий продукт – меблі та інші вироби, які мають серйозну вартість, створюють додаткові робочі місця та ін.

«Вважаю, що Україна також має стимулювати розвиток глибокої переробки, розвиток дерев’яного домобудування. І в наслідок цього поліпшувати якість життя українців та розвивати галузь, збільшувати податкові надходження. Але не обкладаючи великими податками лісгоспи, а навпаки створити такі умови, щоб переробка поглиблювалась», – зазначив Володимир Бондар. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
21 березня 2024
13 лютого 2024
09 лютого 2024
02 лютого 2024
31 січня 2024
29 січня 2024
27 січня 2024
29 грудня 2023
11 грудня 2023