Поділитись:

Як правильно заряджати гаджети

Понеділок, 29 липня 2019, 21:02

Ще на початку 2000-х років кожен пристрій потрібно було заряджати за допомогою окремого кабелю. Легше стало, коли виробники почали переходити на USB-стандарт.

Не минуло й 20 років, як світова індустрія почала рух до уніфікації і вибрала для цього роз'єм USB-C. Навіть Apple пішла назустріч своїм фанатам і оснастила останні моделі ноутбуків і планшетів USB-C, – інформує UBR. 

Хоча в наші дні за допомогою цього кабелю можна підключити до електромережі мало не десяток різних пристроїв, це не гарантує ефективної зарядки.

Як працює зарядка

Процес зарядки складається з трьох складових:

  • потужність (вати – Вт),
  • ток (ампер – А),
  • напруга (вольти – В).

Наприклад, зарядка для MacBook Pro може забезпечити 87 Вт, 20,2 В і 4,3 А. Тобто потрібно помножити вольти на ампер і вийдуть вати. Так можна дізнатися потужність того чи іншого електроприладу.

Чим вище це значення – тобто, потужність – тим швидше зарядний пристрій «нагодує» гаджет.

Існує ще одне технічне обмеження. Не можна застосовувати занадто потужні зарядки для всіх без розбору приладів. Тому що чим вища потужність, тим більша тепловіддача. І навіть існує ризик вибуху. 

Як знайти оптимальну зарядку

Навіть знаючи основні параметри зарядного пристрою, підібрати найбільш ефективний спосіб зарядки до кожного гаджетом не та просто.

Наприклад, Apple комплектує свої останні моделі iPhone 5-ватним адаптером. Але, ймовірно, ці смартфони заряджаються при підключенні до 18-ватного блоку живлення. Природно, для цього потрібен перехідник USB-C-Lightning. Хвилюватися за телефон не потрібно. Саме він контролює кількість одержуваної енергії, а не зарядний пристрій.

Деякі виробники розробляють власні стандарти зарядки. Наприклад, смартфон OnePlus можна зарядити будь-яким кабелем USB-C. Але процес пройде швидше, якщо блок живлення буде тієї ж фірми.

Ще один нюанс. Поповнити заряд більш потужних пристроїв найкраще за допомогою більш потужних адаптерів. Як в описаному вище випадку, для 15-дюймового MacBook Pro ідеально підійде 87-ватна зарядка. Але йому підійде і 61-ватна від 13-дюймового MacBook Pro, просто процес триватиме довше.

А ось навпаки це не працює. Якщо спробувати молодшу модель – 13-дюймовий MacBook Pr o– «наситити» за допомогою 87-ватної зарядки, то швидше не вийде. Такі обмеження.

Поради щодо ефективної зарядки пристроїв

Рідко хто зберігає інструкції та технічні описи використовуваних гаджетів під рукою, тому завжди можна звернутися за допомогою до Google. Або запам'ятати кілька простих правил.

Використовуйте відповідний зарядний пристрій. Як правило, виробники комплектують свої гаджети найправильнішим адаптером. Але бувають і винятки. У будь-якому випадку можна перевірити в інтернеті і пошукати оптимальний варіант зарядки.

Будьте обережні з неоригінальними зарядками. Якщо ви з якихось причин міняєте зарядний пристрій, то перед покупкою краще переконатися, що придбаєте надійний пристрій відомого бренду. Такі прилади легко підробити, тому в кращому випадку вони просто не будуть працювати. А в гіршому – можуть призвести до виникнення пожежі.

Використовуйте сумісну зарядку. Багато виробників підтримують стандарт прискореної зарядки USB PD. Але є і такі, наприклад, LG, Huawei і OnePlus, у яких свої власні стандарти. І їхні гаджети будуть швидшезаряджатися тільки з рідними адаптерами.

Бездротова зарядка як компроміс. З плином часу бездротові зарядні пристрої удосконалюються. Хоча поки що кабель залишається найкращим рішенням для швидкої та ефективної зарядки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів