Поділитись:

Скільки у Луцьку коштує народити дитину

Понеділок, 29 липня 2019, 07:40

Скільки коштує народити у Луцьку – таке питання постійно турбує лучанок. Майбутні мами продумують пологи до дрібниць. У тому числі, і суму, у яку вони обійдуться. Але справа в тім, що от «процедура» одна і та ж – природні роди або кесарів розтин – а от суми, які батьки витрачають на це, – у всіх різні.

Чому при пологах у породіллі вимагають гроші? Чому одні платять, інші народжують безкоштовно? Чому хтось по 200 грн платить, а інші –  по три-шість тисяч?

Задумувалися?

От знайома, приміром, каже, що змушена була платити лікарям через те, що боялася, що ті погано приймуть у неї пологи. А по суті пологи то приймав не лікар, а якраз таки акушерка. Саме від її спритності рук найчастіше багато що залежить.

Інші породіллі запевняють, що домовляються з лікарем наперед. Тобто платять йому за те, що він приходить приймати пологи не у свою зміну, приміром.

А є ще така категорія жінок, які не домовляються, але платять під час самих переймів. Мовляв, лікар на неї не так подивилася, бурчала, погано до неї говорила чи була без настрою. Отож, щоб підняти лікарці настрій, потрібно було їй заплатити.

І остання категорія: це ті, що зовсім нікому нічого не платять. Навіть, якщо той лікар зробив щось надможливе і від її рішення залежало подальше життя дитини, батьки не дякують навіть цукерками. (Ну якщо зараз ще така подяка «ходить»). Для них лікарі прийняли пологи: просто зробили свою роботу – і не більше. І за це, мовляв, їм платить держава.

Платити чи ні, скільки, як і кому – то справа кожного . Хоча найчастіше ми самі ж платимо і самі потім нарікаємо, що лікарі беруть хабарі, що пологи дорого обійшлися і т. д. А чому жінка хоче заплатити? Напевно, просто хоче народити здорову дитину. Народити її комфортно, безпечно і без ускладнень. Ціна ризику – не заплатити. Ну такий, скажемо, стереотип. Але платить вона точно не через  те, що у неї є зайві гроші.

Лікарі – також люди. Тому і серед них є різні. Одні просто нахабно називають космічні суми за свої «послуги», інші після пологів просять їм «подякувати», хтось лише може натякнути. А є лікарі, які не вимагають нічого і ставлення до породілей у них просто чудове. Хоча, що тут приховувати: якщо їм запропонувати гроші, мало хто з них відмовиться.

Тому, блін, смішно так, коли кажуть, що гроші – не головне. Та головне, людоньки, головне. Як не зовсім головне, то вкрай важливе. І якось не в моді зараз совість, чесність, доброта і все на кшталт цього. Тепер хочеш уваги, поваги, комфорту, посмішки (натягнутої, купленої, але посмішки!), пройти без черги, кращого огляду, догляду, щось тепліше, гарніше, світліше, приємніше – плати.

Серед усього цього бруду і несправедливості є, звичайно, маленька когорта тих, які просто в людях цінують людей. Але їх так мало…

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів