Поділитись:

Законно, але з нюансами: вердикт від ОПОРИ щодо виборів на Волині

Понеділок, 22 липня 2019, 15:00
Законно, але з нюансами: вердикт від ОПОРИ щодо виборів на Волині

У день виборів та під час підрахунку голосів і прийому документів на Волині працювало 70 спостерігачів від ОПОРИ.

Системних порушень не зафіксовано. Про проміжні результати спостереження звітувала 22 липня представниця мережі в області Катерина Шарпата.

На Волині опрацьовано вже понад 50 % виборчої документації. ОПОРА констатує, що системних порушень не зафіксовано. Одначе, це не значить, що порушень не було. Упродовж голосування та підрахунку спостергіачі зафіксували 48 випадків недотримання виборчого законодавства. Більшість із них стосувалося відсутність достатньої кількості скриньок та агітації у день виборів. Зафіксовані 2 факти голосування без документів: під час одного з них людина проголосувала, маючи посвідчення водія. В іншому випадку бюлетень для голосування дали самому спостерігачу без пред’явлення документів.

Також тенденційно під час виборів було перешкоджання спостерігачам. Зокрема, була самовільна зміна дільниці та спостерігача не пустили ввечері на підрахунок голосів. Такий факт ОПОРА планує оскаржувати в суді.

Євгенія Коваленко, омбудсмен ОПОРи на Волині, повідомила, що в пологовому будинку теж було самостійне переселення дільниці. Також вона повідомила, що частина дільниць покращила умови для голосувань людей з інвалідністю. Попри це, ситуація з доступністю найгірша в Луцьку. Не всі ДВК обладнанні навіть додатковим освітленням для слабозорих.

Також на ранкових засіданнях комісії не завжди вели протокол. Фіксували факти маніпуляції з виборчою документацією. Так, у селі Звиняче не вистачало контрольних листів. Частина членів ДВК фіксували «протоколи з майбутнього»: їх складали з датою наперед.

Також на дільницях було по два спостерігачі від одного з кандидатів. З боку ОВК в Луцьку було ухвалення протоколів від ДВК, які запаковані в один пакет: щодо одномандатного та багатомандатного округів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів