Поділитись:

День торта: луцькі тренер, педагог, нутриціолог та журналістки поділилися рецептами

Субота, 20 липня 2019, 14:00

Усім, хто дотримується дієти, раді повідомити: сьогодні – можна. Адже 20 липня світ відзначає Міжнародний день торта. Дозвольте собі шматочок задоволення без тіні сумніві. Тим паче, що ми підготували рецепти, зокрема від експертів у галузі здорового харчування. Не маєте часу готувати? Не біда. Маємо експрес-рецепт. А також чізкейки без сиру і з сиром. Та навіть торт із гречки. Смачного!

Лєна Давідова, журналістка та молода мама

Страви Олени Давідової завжди мають один незмінний інгредієнт – це неймовірне почуття гумору авторки. Часом молода мама тішить підписників її сторінок у соціальних мережах відео з кухні, де кулінар показує процес створення тортів чи тістечок. Ці ефіри безпосередні, веселі, комічні та з чудовим музичним супроводом. Їй вдаються складні у приготуванні солодощі, однак ми попросили описати рецепт найшвидшого десерту, який могли би собі дозволити навіть дуже заклопотані молоді мами і тати.

Отож, ФОНДАН. Це не зовсім торт, а французький десерт, що нагадує кекс. Однак він швидко готується, тож упустимо термінологічні деталі.  

Смакота нашвидкуруч!Смакота нашвидкуруч!
Автор фото:@eleonora.rozenblatt

«Фондан – це найшвидший десерт, який мені траплявся. Швидше хіба що хліб в молоко вмокнути і цукром присипати, але то страва для гурманів», – каже кулінар.

Рецепт:

  • 100 грамів чорного шоколаду
  • 75 грамів вершкового масла
  • 3 яйця
  • 60 грамів цукру
  • 45 грамів муки
  • 10 грамів какао
  • жирне морозиво

На водяній бані розтопити шоколад і масло, тим часом збити яйця з цукром і додати борошно. Потім змішати яєчну масу з шоколадом і залити в змащені маслом і присипані какао формочки. Далі при температурі 180° випікати 7-9 хвилин. Наверх десерту покладіть морозиво. Смачного!

 

Наталія Савюк, тренер

Наталія Савюк не лише займається тренерською роботою, а регулярно викладає на сторінках у соціальних мереж смачні та корисні рецепти зі звичних продуктів. Наприклад, її фірмові сніданки з вівсянки та додатків не лише смакують, а й тішать око естета. ⠀

Отож, торт, який схвалила тренер.

НІЖНИЙ КИСЛО-СОЛОДКИЙ КРЕМОВИЙ ЧІЗКЕЙК З АВОКАДО


Який свіжий колір!Який свіжий колір!
Автор фото:Наталія Савюк


ОСНОВА:

  • Будь які горіхи – 200 г (у мене: мигдаль, кеш'ю, фундук)
  • Сухофрукти – 150 г (у мене фінік та родзинки 50:50)
  • Кокосова стружка – 20 г
  • Щіпка солі
  • 2 ст. л. молока


КРЕМ:

  • 2 спілих авокадо
  • Кокосове масло – 80 мл
  • Молоко – 60 мл
  • Сік одного лимона – 50 мл
  • Цедра двох лимонів
  • Замінник цукру – 3 гр (пробуйте на смак, можна менше/більше)
  • Щіпка солі


ПРИГОТУВАННЯ
1.Основа: сухофрукти замочити на 30 хв. Перемолоти разом з іншими інгредієнтами в чаші блендера.
2. Виходить липка, пластична маса, яку треба утрамбувати на дно форми, формуючи основу чізкейку. Форму краще брати зі змінним дном, або харчову плівку.
3. Основу ставимо в холодильник, а поки готуємо крем.
4. Масло розтопити, всі інгредієнти пробити блендером до однорідної маси, виходить ніжний крем, неймовірно красивого кольору.
5. Обов'язково пробуйте на смак, можливо вам потрібно більше солоду або кислинки, регулюйте під себе.
6. Крем вилити на основу і в холодильник на ніч.
7. Я прикрасила кокосовою стружкою.

 

Наталія Тарапата, нутриціолог, ведуча TV-передач про їжу та автор кулінарної книжки

Можна довго та цікаво розповідати про захоплення та професійні навички Наталії. Вона пропагує здоровий спосіб життя та мислення, стала розробником меню для кафе та написала кулінарну книгу. Тож ми не могли проґавити можливість поділитися з вами рецептом від людини, яка знає функціональне призначення для нашого здоров’я кожного з вказаних інгредієнтів.   

МАТЧА-ЧІЗКЕЙК З ФІСТАШКАМИ ТА ГІРКИМ ШОКО

Шматочок - і на пробіжку!Шматочок - і на пробіжку!
Автор фото:@tarapatanataliia

 

ГОРІХОВА ОСНОВА

Блендерити мікс з:

  • 30 г фундуку
  • 30 г кеш’ю
  • 30 г волоського горіху
  • 30 г кунжуту
  • 50 г вівсяних пластівців
  • 1 банану
  • 30 г фініків

Додати 2 ст. ложки цільнозернового борошна.

Розподілити масу на дно форми для запікання.


СИРНИЙ ШАР

  • 300 г домашнього кисломолочного сиру
  • 4-5 столових ложок цільнозернового борошна
  • 1 яйце
  • Сода
  • Матча за смаком
     

Якщо хочете підсолодити – кладіть банан або мед. Я робила без. Блендерити до утворення однорідної маси, яку вилити зверху на горіхову підложку.
Запікати при 160 градусах 30 хв. Готовий продукт полити розтопленим гірким шоколадом 90 % та посипати фісташками.    

 

Тарас Божидарник, доктор економічних наук Луцького НТУ

Доктор економічних наук Луцького НТУ Тарас Божидарник часто публікує на своїй сторінці у соціальній мережі результати праці на кухні. Одразу видно, що освітянин любить готувати та тішити рідних стравами. Любов до кухні завела його навіть на телебачення у кулінарну рубрику (на фото разом з ведучою Наталкою Войтович).

Тарас Божидарник вміє не лише тортики пекти, а й рибку, м'ясо та іншу смакотуТарас Божидарник вміє не лише тортики пекти, а й рибку, м'ясо та іншу смакоту
Автор фото:FB: Наталія Войтович

А з нами Тарас Божидарник поділився фото сирного торта.

СИРНИЙ ТОРТ

Отож, для приготування потрібно: борошно вищого ґатунку пшеничне, цукор, мед, масло, яйця, какао-порошок, ванілін, згущувач, молоко, сметана, сухі дріжджі, сир, чорнослив, курага та жменя натхнення.

Спочатку замочуємо курагу, ізюм та чорнослив. Приступаємо до тіста, хоча, як каже Тарас, тістом це важко назвати, адже сиру тут більше, аніж борошна. З'єднуємо всі компоненти. Пропорції залежать від вашої кількості сиру.

До речі, якщо маса кінцевого продукту понад 1,5 кг, то можна додати у тісто 150 г коньяку. Ставимо торт у духовку на 180 градусів на 40 хвилин.

А перед цим дати згущувач і викласти масу у форму або у фольгу, щільно запакувавши це, якщо гості на порозі. За 5 хвилин до виймання посипати сухою стружкою торт.

 

Тетяна Грішина, журналістка

Загалом я фанат простих рецептів на кшталт панакоти чи тірамісу. Але одного разу вирішили заморочитися. І заморочки цього торта якраз не в технічності процесу, а його інгредієнтах і способі приготування.  

Спробувати цей торт мене надихнуло кафе «Оазис», яке колись працювало в Луцьку. Це був справді оазис чогось оригінального та чудернацького, адже спеціалізувалося на сироїдській кухні. Тобто стравах, які не мають теплову обробку понад 40 градусів. І я вирішила повторити щось подібне. Таким чином на один із днів народжень ми їли торт… із гречки. Але не кривіться: смакували ним і діти, і дорослі.

ТОРТ ІЗ… ГРЕЧКИ

Десерт калорійний, тож не переборщітьДесерт калорійний, тож не переборщіть
Автор фото:Тетяна Грішина

Отож, інгредієнти: лимон, банани, зелена гречка, какао-масло, фініки, горіхи, ягоди, можна додати кероб, родзинки або курагу.

Знадобиться обов’язково зелена гречка, тобто не смажена (приблизно 1,5 стакани). Крупу ми замочуємо у холодній воді, залишаємо на певний час (хвилин 30), зливаємо рідину, добряче промиваємо і залишаємо у ємкості. Через годин 6-8 гречка почне проростати, стане м’якою. Можете цей процес зробити на ніч.

Це і є основа тіста. Таку гречку пом’якшуємо за допомогою блендера, додаємо теж пом’якшені банани (4 великі банани), які мають бути дуже спілі. Вони зроблять торт солодким. Якщо у вас є пом’якшені до стану пюре ягоди, то можна їх додати до тіста, аби воно мало цікавіший колір та присмак. Також можна додати цедру лимона.

Для особливих солодкоїжок можна додати попередньо замочений та пом’якшений фінік (4-5 шт, або ж родзинок). Аби маса трималася форми, ми додаємо у неї небагато розтопленого на водяній бані какао-масла (пів склянки).  

Нижній краст робимо із подріблених горіхів (наприклад, волоських чи фундука, приблизно стакан), які змішуємо із замоченим та подрібленим фініком, а також можна додати керобу. Невеликим шаром красту встеляємо дно форми. Потім додаємо шар гречаного тіста. Відправляємо в холодильник. А фінальний шар – це мікс із попередньо замоченого та подрібленого кеш’ю з лимонним соком, бананом та какао-маслом. Масла треба небагато. Верх можна прикрасити ягідками або керобом. У мене був домашній шоколад, полуниця та мигдаль. Залиште торт на деякий час у холодильнику. Такого торта багато не з’їсиш, він дуже калорійний за рахунок жиру та вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який ти торт? (тест)

Надрукувати
мітки:
коментарів