Поділитись:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

Вівторок, 16 липня 2019, 14:20
Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

4-6 жовтня у Луцьку відбудеться ІІ Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера». Цьогоріч організатори обіцяють ще більш насичену програму та чимало цікавих заходів для дорослих і дітей. Оновилася й команда, яка займається організацією найбільшої літературної події краю.

Про це розповіла директорка фестивалю Елла Яцута.

Наразі дуже актуальна тема – децентралізація культури, а тому все більше й більше цікавих подій відбувається на локальному рівні. Підтвердження – й
фестиваль «Фронтера», який згуртовує лучан, волинян, гостей міста навколо літератури.

Проект не обмежується жовтневими фестивальними днями, коли можна буде почути Юрія Андруховича, Юрія Іздрика, Сергія Жадана, Катерину Калитко, Макса Кідрука, це також заходи упродовж усього року, які розкривають фокус-тему «Фронтери» – «Розмова з Іншим».

«Ми плануємо перетворити «Фронтеру» на майданчик, місце комунікації людей, які або дотичні до видавничо-літературної сфери, або просто цікавляться книгами. Він існує онлайн у форматі фб-спільнот, рубрик у ЗМІ (зокрема, рубрика #Луцьк_читає на ресурсі «Перший»), та офлайн – презентації книг та зустрічі з письменниками, дискусії, лекції, майстерки в Луцьку та містах Волині протягом року. Власне фестиваль – це фінальний захід року, місце підсумків, зустрічі усіх долучених до проекту, обговорення наступних кроків», – розповідає директорка фестивалю Елла Яцута.

Не зважаючи на амбітні плани, над організацією фестивалю поки працюють лише семеро осіб.

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«У нашій команді усі мають власні проекти, багато подорожують, але біда в тому, що всі цілодобово онлайн (сміється, – авт.). Це, звісно, втомлює. Але
натомість ми можемо працювати над фестивалем, перебуваючи в різних місцях світу, і бути долученими до кожного моменту підготовки», – пояснює керівниця проекту та додає, що насправді, попри те, що усі люди в команді різні, їх об’єднує любов до літератури та бажання показати, що в нашому місті можуть відбуватися масштабні та важливі проекти.

«Щонайважливіше – ми усі дивимося в одному напрямку», – додає Елла.

Цьогоріч до команди фестивалю долучилися Анна Луцюк та Анна Єкименко-Поліщук.

«Після перших публікацій про оновлену команду мені в особисті повіомлення Facebook написали дуже правильні слова: «Дивно, чому ви тільки зараз об'єдналися». Але саме зараз усі учасники нашої команди – я, Катерина Бодня, Іванка Антонюк, Андрій Роговський, Анна Луцюк, Анна Єкименко-Поліщук,
Лілія Лавринович – це активні люди, які успішно працюють над різноманітними проектами і які піднімають «Фронтеру» на якісно інший рівень», – розповідає культурна менеджерка.

Зі слів Елли Яцути, важливою частиною команди є волонтери.

«Неймовірно вже те, що до оголошення основного складу учасників фестивалю у нас уже більше 30 заявок від охочих допомогти проекту, виділити для нього свій час, нерви і сили. Зглошуються і школярі, і студенти, і вже дорослі люди, які мають сім'ї. Цьогоріч ми у заявці вказували, що волонтерити можна в період серпень – жовтень. Це дозволить максимально зосередитися на підготовці волонтерів – провести для них тренінги з культурного менеджменту, познайомити їх з усіма етапами організації фестивалю. Окрім навчання, плануємо влаштувати мандрівку – це хороший метод командобудування».  

До слова, долучитися до волонтерської спільноти можна, заповнивши анкету.

«Фронтера» вирішила познайомити з усією командою фестивалю, тож кожен розповів кілька слів про себе.

Елла Яцута – директорка фестивалю:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«Невиправна оптимістка в команді. Вірю, що розвиток міста залежить в тому числі від розвитку культурного сектору і існування активного освіченого середовища, що почути і зрозуміти інших людей можна завдяки літературі, що розширювати світогляд необхідно через літературу й читання. Знаю, що одного дня професія культурного менеджера в Україні перестане бути диковинкою, а видавнича справа не буде антонімом прибуткового бізнесу. Саме тому, попри усі «умови нашої країни», протягом 6 років працюю в ГО «Мистецьке об'єднання «Стендаль», не злякалась організувати тур протяжністю в сто міст для письменника Макса Кідрука і паралельно започаткувати міжнародний літературний фестивалю в Луцьку».

Андрій Роговський – технічний директор фестивалю:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«Я один із стійких учасників мистецького об’єднання «Стендаль». Чому я цим займаюсь? Потрібно постійно розвиватись у житті, а таким чином я розвиваюсь не сам, а разом з іншими – організаторами, волонтерами, відвідувачами. Мої очікування? Ми розкачаємо місто до того рівня, що його будуть асоціювати не лише із замком чи 200-гривневою купюрою. І ми станемо великою мистецько-культурною столицею».

Катерина Бодня – менеджерка з фінансів:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«Я та людина, яка рахує грошi, яких завжди не вистачає, i вмiє виторговувати знижки, маючи «залiзнi аргументи». Володiю мистецтвом оцифровування iдей, якi стають проектами. Штатний песимiст в командi, де зiбрались надмiрнi оптимiсти».

Анна Луцюк – кураторка культурної програми:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

Я мандрівниця, поетка, книгозалежна. Авторка 3 поетичних збірок та однієї доньки. Координаторка регіональних культурних програм у мережі книгарень «Є». Люблю Луцьк, вірю в людство, література і культура – то моє повітря, мова – домівка».

Іванна Антонюк – кураторка дитячої сцени:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«Я людина, якій доводиться читати більше дитячих книжок, ніж дорослих. Адже зараз я – мама, журналістка та організаторка дитячої сцени фестивалю. Можу годинами зависати біля книжкових полиць з віммельбухами та збірками казок, а новинки дитячих видавництв «тестую» на своїй дитині. Готова пропустити найяскравіші моменти головної сцени «Фронтери», але створити незабутнє книжкове свято для малюків та підлітків».

Лілія Лавринович – експертка, кординаторка програми:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

«Я професійна читачка, яка вірить, що хороша література робить людей добрішими і мудрішими, а відтак – і світ кращим. Намагаюся як викладач донести свою віру і любов до студентів-філологів у стінах СНУ імені Лесі Українки. Тішуся, що перебуваю в команді однодумців – молодих, творчих, розумних, активних, цілеспрямованих, амбітних людей, здатних своїм запалом змінювати простір».

Анна Єкименко-Поліщук – PR-менеджерка фестивалю:

Ми дивимося в одному напрямку: хто організовує «Фронтеру» в Луцьку (фото)

Я обожнюю читати, і тут можна ставити крапку. Насправді вже кілька років популяризую книги українською на Ютуб-каналі, а тепер виходжу у реальне  життя. Напевне, найцінніше – це займатися тим, що приносить задоволення з людьми, які поділяють твої погляди та цінності. Тому думаю, що цьогоріч на «Фронтері» ми згуртуємо ще більше цікавих людей та точно впишемо Луцьк на літературну мапу України».

Фото: Роман Домбровський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Фронтера» шукає «книжкових» волонтерів у Луцьку

Надрукувати
мітки:
коментарів