Поділитись:

Без протоколів і з зачиненими дверима: як "запрацювали" виборчі дільниці на Волині

Понеділок, 15 липня 2019, 08:35

На Волині рішеннями окружних виборчих комісій 5 липня створили 1129 дільничних виборчих комісій, які, згідно із законом, вступають у свої повноваження після прийняття присяги двома третинами членів від складу ДВК на перших засіданнях не пізніше як на третій день після їх утворення.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині 9-12 липня вирушили на «інспекцію» ДВК, аби перевірити, чи відбулися перші засідання та чи працюють виборчі комісії.

Спостерігачі вибірково перевіряли десятки виборчих дільниць у межах кожного із округів в межах Волинської області. У результаті відвідування дільниць було виявлено такі, де досі не розмістили табличок (вивісок) про присутність комісій у визначених приміщеннях, де ДВК не змогли надати спостерігачам протоколи для ознайомлення через їх відсутність, або які взагалі виявилися закритими. Зауважимо, що лише в окрузі №22 працювали всі дільниці, куди завітав спостерігач ОПОРИ. В інших округах ситуація гірша.

Округ №19

10 липня спостерігач ОПОРИ побував на дільниці №070201 у селі Стара Лішня Іваничівського району. Дільниця розташована у школі, тож вхід до приміщення був відкритим. Однак власне членів комісії на місці не було, ознайомитися із протоколом не вдалося.

Аналогічну картину застав спостерігач на Дільниці №070024 у селі Зимне Володимир-Волинського району, де дільниця також розміщена у приміщенні школи-ліцею.

У селі Дарницьке Володимир-Волинського району, де ДВК №070067 розміщена у кладовій ТзОВ «П’ятидні» , теж не було нікого із членів комісії. Станом на 9 липня на приміщенні також була відсутня вивіска.

12 липня спостерігач відвідав приміщення кількох комісій у Любомльському районі. Так, у селі Вигнанка, де у місцевому ФАПі має працювати ДВК №070633, дільниця виявилася закритою. Тож поспілкуватися із членами комісії не вдалося. На приміщенні дільниці відсутня інформаційна табличка.

Так само не вдалося нікого застати на дільниці № 070610 у селі Вербівка, де дільниця також наразі не «позначена» табличкою.

Натомість у селі Овадне Володимир-Волинського району про роботу ДВК №070046 на місцевому будинку культури інформує відповідна табличка. Однак сама дільниця виявилася закритою, тож членів комісії не місці не було.

Округ №20

9 липня спостерігач завітав у село Баківці Луцького району до ДВК №070493. На приміщенні виявили вивіску вказаної комісії, проте двері в приміщення виявились зачиненими, а нікого з членів виборчої комісії поблизу не було.

Того ж дня спостерігач побував на дільниці №070142 у селі Зелене Горохівського району. ДВК тут розміщена у приміщенні місцевої школи, однак приміщення виявилося закритим. Також відсутня табличка, тож ідентифікувати, що тут працює комісія, не вдалося.

Також «без ознак життя» виявилася спеціальна виборча дільниця №070155, яка розміщена у Берестечківській районній лікарні. Доступ до приміщення у спостерігача був, однак тут не було таблички чи членів в комісії. Спостерігач знайшов лише дані по президентських виборах на дошці оголошень.

Аналогічна ситуація склалася у селі Конюхи на дільниці № 070468 - на приміщенні клубу, де має засідати ДВК відсутня табличка. Також тут не виявилося нікого із членів комісії, тому спостерігачеві не вдалося перевірити документацію.

Округ №21

10 липня спостерігач «інспектував» дільницю № 070399 в селі Новий Мосир Ковельського району. Приміщення виявилося зачиненим, нікого із членів комісії не було. 

Не вдалося нікого знайти й за адресою, визначеною для ДВК №070858 в селі Нова Вижва Старовижівського району. Так, у місцевій школі, де перебуває виборча дільниця, було зачинено. Однак у телефонному режимі голова комісії Галина Рибальченко пояснила, що приміщенні - ремонт, тому наразі ДВК працює за іншою адресою .

11 липня спостерігач побував на дільниці №070421 у селі Ситовчі Ковельського району. На приміщенні місцевого будинку культури відсутні табличка про роботу тут ДВК, а саме приміщення виявилося закритим.

У селі Якушів Ратнівського району дільниця №070746 також виявилася закритою. Таблички по розміщення у клубі  ДВК чи графіка її роботи виявити не вдалося.

На ДВК №070881 у селі Комарове Старовижівського району спостерігач теж нікого не застав. Окрім того, на приміщені ФАПу відсутня вивіска про роботу тут комісії.

12 липня спостерігач відвідав дільницю № 070961 у селі Вільшанка Шацького району. Приміщення місцевого клубу бібліотеки, де має засідати комісія, виявилося закритим та не містило таблички при відсутність ту комісії

Округ №23

При «інспекції» ДВК округу №23 9 липня спостерігач побував у селі Комарове Маневицького району, де дільниця №070682 розміщена у приміщенні школи. Однак 9 липня вона виявилася зачиненою. Згодом приміщення школи відкрила техпрацівниця, та всередині членів комісії не виявилося.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/cYzrvlKjsyk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Спостерігач ОПОРИ у телефонному режимі поспілкувався із головою ДВК  Віктором Тарадюком. Той повідомив, що комісія станом на 9 липня ще не отримала таблички та печатки.

«Сьогодні їдемо на другу годину на семінар… Таж нам сьогодні тільки дадуть вивіску, нам вчора ніхто не казав - до вечора отримаємо вивіску, печатку. Вчора ми провели засідання і прийняли присяги, протокол засідання є в секретаря», - повідомив голова комісії. За його словами чергувати у приміщенні ДВК розпочнуть вже 1 липня.

У селі Криничне Маневицького району розташована дільниця №070727, яка міститься в місцевому клубі. У дільниці була присутня член комісії, яка повідомила, що засідання комісії відбулося 7 липня. Однак протоколу засідання на дільниці не виявилося. Згодом фото протоколу надіслали спостерігачу ОПОРИ через месенджер.

Спостерігач ОПОРИ поспілкувався із її головою Наталією Ярмолюк. Вона повідомила, що протокол в секретаря комісії. Також голова розповіла, комісія лише 9 липня за планом має отримати печатку та табличку.

У селі Рудники Маневицького району ДВК №070704 отримала приміщення місцевого клубу.  9 липня приміщення виявися закритим, а табличка про те, що тут міститься комісія - відсутня.

Голова комісії Марія Назарчук у телефонному режимі повідомила, що дільниця не працює, оскільки ще немає звільнених осіб а сама голова вирушає в ОВК. Тож їй ніхто не підказав що можна залишити іншу особу.

«З завтрашнього дня будемо працювати, все як належить, з 9-ої годин. Засідання ми провели 8 липня. Протокол я записала, але ще не оформила», - розповіла вона спостерігачу ОПОРИ.

У селі Хопнів Ківерцівського району на дільниці №070334 у місцевому клубі теж не вдалося нікого застати, на приміщенні навіть немає відповідної вивіски.

Телефоном голова ДВК Петро Сидорук повідомив, що 8 липня ДВК не встигла зібратися на засідання, оскільки багато членів комісії із сусіднього села.

«Нам у Ківерцях підказали, що можна провести сьогодні (9 липня, - ред.) Я призначив засідання на післяробочий час, щоб члени комісії змогли прийти. Вивіску, печатку я отримав - вони в мене, просто не було транспорту, щоб це доставити, але сьогодні це питання вирішимо - поведемо засідання і все зробимо», - розповів Петро Сидорук.

Також 9 липня під час перевірки роботи ДВК №070285 у селі Скреготівка Ківерцівського району двері дільниці виявилися зачиненими, а членів комісії на місці не було. Однак на самому приміщення виявили табличку із номером дільниці.

Аналогічні ситуації із зачиненими дверима спостерігачі застали й у приміщеннях, де мають міститися ДВК №070308 у селі Веснянка Ківерцівського району та ДВК №070341 у місті Ківерці (у приміщенні Ківерцівської центральної районної лікарні). Однак на вказаних дільницях були відсутні відповідні таблички.  

Спостерігач ОПОРИ поспілкувався із секретарем відділу адміністрації Ківерцівської ЦРЛ, яка повідомила, голова ДВК уточняла щодо приміщення в лікарні, а на 18:00 9 липня вони запланували своє перше засідання.

Зауважимо, що спостерігач ОПОРИ завітав і в ОВК №23 - станом на  9 липня там дійсно ще не передали табличок та печаток низці ДВК.

10 липня спостерігач відвідав ДВК № 070588 у селі Щитинь Любешівського району. Приміщення для ДВК тут знаходиться у місцевому культурно-просвітницькому закладі, про що свідчила відповідна табличка. Однак представників виборчої комісії на місці не виявилося.

У телефонному режимі голова комісії Ольга Потапчук повідомила, що перебуває у Любешові з документацією.

 «Зараз на дільницю під’їде секретар», - розповіла голова ДВК. За декілька хвилин на дільницю дійсно прибула секретар, яка повідомила що засідання відбулося 8 липня, та протокол наразі не оформлений.

 У селі Фаринки Камінь-Каширського району на ДВК №070249, яка розміщена у школі, розміщена відповідна табличка, а у приміщенні - перебував черговий член комісії. Однак протокол, за словами голови комісії, перебуває в неї вдома.

 «Ми сьогодні прийшли трохи прибратися, щоб вже тут можна було розкластися. Бо тут, бачте, ще йде ремонт», - розповіла голова комісії Тамара Семенюк.

Приміщення, де має працювати, ДВК №070222 у селі Теклине Камінь-Каширського району 10 липня виявилося закритим.

Після дзвінка спостерігача ОПОРИ голова комісії Віра Триндюк повідомила що не знала, що хтось має чергувати на дільниці, адже очолює комісію вперше. За її словами, комісія провела засідання, однак протокол перебуває в секретаря вдома.

У селі Дольськ Любешівського району дільниця №070565 міститься в сільраді - приміщення виявилося відчиненим і містило відповідну табличку. Однак  нікого із комісії на місці не було, а протокол про засідання на дошці оголошення теж був відсутнім.

У телефонному режимі вдалося поспілкуватися із заступником голови ДВК Галиною Кузьмич як повідомила, що керівний склад перебуває у Любешові в бухгалтерії. За словами заступниці, вже із завтра на дільниці працюватиме черговий.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 32 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частинами другою та третьою статті 28 цього Закону, на засіданні комісії, що проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

Також відповідно до порядку виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток
виборчих комісій з виборів народних депутатів України
та штампа «Вибув», визначеною відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 22 березня 2012 року № 53, окружна виборча комісія передає відповідним дільничним виборчим комісіям їх печатки не пізніш як на третій день після дня прийняття свого рішення про утворення в межах відповідного одномандатного виборчого округу зазначених дільничних виборчих комісій. Про передачу печаток дільничних виборчих комісій голова (заступник голови, секретар) окружної виборчої комісії складає відомість.
сан

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів