У луцькій лікарні камені в нирках видалятимуть за новим методом

Четвер, 11 липня 2019, 18:11

В урологічному відділенні Луцької міської клінічної лікарні вперше зробили операцію малоінвазивним ендоскопічним методом, яка називається "черезшкірна нефролітотрипсія", тобто лікування сечокам'яної хвороби за допомогою контактного дроблення каменів.

Про це повідомили на сторінці лікарні у Facebook. 

"Суть методу полягає у виконанні "проколу" в поперековій ділянці (зі сторони спини), через який в порожнисту системи нирки вводиться спеціальний інструмент – "нефоскоп". Він забезпечує можливість огляду нирки із середини, а також має робочий канал, через який камені дроблять і виводять його фрагменти. Після проведеної операції у поперековій ділянці залишається малопомітний рубець завдовжки 1 сантиметр", – розповідає завідувач відділення, лікар-уролог вищої категорії Мирослав Коник.

Хоча подібна операція може тривати довше за класичну "відкриту", проте після оперативного втручання новим методом хворий на наступний день вже ходить, зменшується перебування у стаціонарі до 4-5 діб, значно менша операційна травма та больовий синдром і значно вища ефективність у порівнянні з іншими методами.

Такий метод вважається "золотим стандартом" малоінвазивного оперативного лікування сечокам’яної хвороби не тільки в Україні, але й у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська обласна лікарня отримала 50 штучних клапанів серця (фото)