Поділитись:

Відомо, які види сигарет заборонять в Україні

Вівторок, 09 липня 2019, 04:16

В Україні МОЗ пропонує заборонити частину сигарет, які не відповідають нормам ЄС.

Відповідний законопроект опублікований на сайті відомства, – передає OBOZREVATEL.

Україна взяла на себе зобов’язання виконати Директиву ЄС, яка стосується не тільки розміру акцизів, а й правил роботи тютюнового ринку. Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, який обмежить табачників. По-перше, вони повинні будуть адаптувати пачки під нові вимоги. По-друге, частина сигарет їм просто заборонять продавати.

Які сигарети заборонять:

  • сигарети, в яких більше 1 мг нікотину, 10 мл смоли;
  • жувальний тютюн;
  • сигарети, де на пачках немає попередження про шкоду;
  • тютюн для самокруток з “характерним запахом”;
  • сигарети з добавками (вітамінами або чим-небудь, що нібито зменшує ризик для здоров’я або створює помилкове враження про дію тютюну);
  • тютюнових виробів з використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах будь-яких елементів або ознак (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки).

Щорічно в світі від вживання тютюну, за оцінками ВООЗ, гине близько 7 млн осіб. Глобальне опитування про вживання тютюну в Україні (GATS) показав, що зараз 22,8 % дорослого населення курять сигарети (39,7 % серед чоловіків і 8,8% серед жінок).

У більшості країні ЄС пачка сигарет коштує в 5 євро (близько 150 грн), а в Україні – близько 35 грн. Головна причина такої різниці – податкове навантаження. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів