Поділитись:

Сморід у Луцьку: у сусідніх селах немає очисних споруд

Понеділок, 08 липня 2019, 18:40
Сморід у Луцьку: у сусідніх селах немає очисних споруд

Стоки із сіл, які знаходяться біля Луцька, можуть потрапляти в Сапалаївку і Теремнівські ставки.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міської ради.

Очисні споруди в селі Липляни, хоч і потребують реконструкції, та все ж працюють в штатному режимі, приймаючи стоки від більш як 200 тисяч населення. Натомість в сусідніх з Луцьком селах очисні споруди відсутні взагалі, або лише називаються такими, завдаючи шкоди довкіллю і забруднюючи не лише повітря, але і річку Сапалаївку.

У селі Княгининок замість системи очисних споруд нечистоти вивозяться в поле. Є і ємність, наповнена зловонною рідиною, а неподалік – овеча ферма, з якої теж поширюється неприємний запах. Крім того, неподалік працює ще одна тваринна ферма.

"Очевидно, що відходи від діяльності цих підприємств повинні утилізуватися, але поки про якість не надто вдалої утилізації свідчить специфічний запах, який розноситься територією, з’єднується із запахом поля з нечистотами і подекуди долинає до населених пунктів Луцька", – йдеться у повідомленні.

У селі Липини під табличкою «очисні споруди» знаходиться звичайний злив нечистот, які при надмірних опадах потрапляють в річку Сапалаївку, в Теремнівські ставки, і не тільки отруюють воду, а й повітря.

Руйнівний вплив мають і біоетанольні відходи, які зливаються на території Боратинської ОТГ і накривають шкідливим смородом Луцьк. 

"Якби головна причина смороду ховалася в липлянських очисних, проблеми із запахом турбували б Луцьк щонайменше років десять і при цьому щоденно в будь-яку пору року. Протягом останнього півріччя жодних збоїв у роботі очисних не відбувалось, як і не змінювалися обсяги стічних вод. Наведені факти свідчать – різкі хвилеподібні запахи в Луцьк можуть потрапляти з полів скиду нечистот та відходів з полів фільтрації, а також із таємних та незаконних зливів мелясної барди в мережу каналізації Луцька. Наше місто стає заручником ситуації, адже повноважень для впливу на сусідні ОТГ не має, при цьому люди задихаються від смороду, а водойми потерпають від постійного забруднення. В даній ситуації усі ми змушені чекати рішення правоохоронних органів та відповідних дій обласних екологічних служб", – йдеться в повідомленні.


Каналізація має запах, тому на каналізаційно-насосних станціях Луцька встановлені додаткові захисні бар׳єри, які перешкоджають поширенню запахів, зокрема запущено озонування повітря і його очищення. А запахи від очисних споруд є стабільними протягом останніх десяти років як мінімум. Ці запахи не можуть різко і безпричинно проявлятися в різних зонах Луцька, тим паче максимально віддалених від очисних споруд, зокрема райони Львівської, ЛПЗ тощо.

"Єдиним фактором, який може спричиняти посилення смороду з каналізації, є несанкціонований, заборонений злив нечистот таємно в каналізаційні люки. Працівники КП «Луцькводоканал» фіксують такі порушення, адже від незаконних зливів стоки одразу змінюють вигляд, запах і консистенцію. Всі вищенаведені факти підтверджують – основна причина смороду... не викликана очисними спорудами КП "Луцькводоканал", – додають у повідомленні. 

Наразі для модернізації очисних споруд в Липлянах передбачені джерела фінансування і є відповідні рішення, натомість не існує можливості побудови очисних споруд в ОТГ, які оточують Луцьк, через відсутність фінансів.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Сморід у Луцьку

 

Надрукувати
мітки:
коментарів