Поділитись:

Кого й чому не взяли до складу дільничних комісій на Волині

Неділя, 07 липня 2019, 10:02
Кого й чому не взяли до складу дільничних комісій на Волині

Окружні виборчі комісії на Волині станом на 5 липня опрацювали всі подання від кандидатів, партій і фракцій щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. В результаті їх розгляду 5  кандидатур до складу ДВК було відхилено, а ще один «пакет» документів залишили без розгляду. Про це повідомили спостерігачам ОПОРИ голови окружних виборчих комісій.

Відтак, найбільшу кількість кандидатур до складу ДВК відхилила окружна виборча комісія №23 – 4 кандидатури, в той час як в ОВК №19 та №20 – не відхилили жодної, – повідомляє Громадянська мережа ОПОРА. 

ОВК №21

Окружна виборча комісія у виборчому окрузі №21 залишила без розгляду подання від кандидата в одномандатному виборчому окрузі Андрія Лева («Слуга народу»). Таке рішення ОВК прийняла під час засідання 4 липня 2019 року, на якому побували спостерігачі ОПОРИ. Розгляд «пакету документів» від кандидата виборча комісія винесла окремим питанням, яке члени комісії обговорили під час засідання.

Секретар окружної виборчої комісії №21 Світлана Верчук (Ліберальна партія України) наголосила на тому, що це питання потребує детального обговорення, оскільки з поданням кандидата Андрія Лева є юридичні нюанси.

«До пакету документів він надав нотаріально завірену довіреність, що кандидат в народні депутати Лев Андрій Миколайович доручає громадянину Приступі Ігорю Миколайовичу подати подання для реєстрації до складу ДВК. Відповідно до частини 4 статі 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де саме конкретизують осіб, як мають право вносити подання до складу дільничних комісій… Подання від кандидата у народні депутати вносить кандидат безпосередньо або довірена особа. Тому, якщо цитувати закон, дві особи мають право вносити подання», – повідомила секретар комісії Світлана Верчук.

Вона зауважила, що під час подання на сайті ЦВК жодна особа не була зареєстрована довіреною особою Андрія Лева, тож відповідно, мав право подавати документи лише кандидат. Згодом стало відомо, що комісія телефонувала в ЦВК, аби дізнатися, чи дійсно немає зареєстрованих довірених осіб, де цю інформацію підтвердили. Згодом секретар розповіла, що особа, яка подала документи, повідомила, що кандидат перебуває у лікарні, однак підтверджуючих документів не подала. Тож комісія після нетривалих дискусій залишила без розгляду вказане подання як таке, що подане не суб’єктом виборчого процесу.

Таке рішення виборчої комісії означене в постанові ОВК №8 «Про залишення без розгляду подання щодо складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та сеціальних виборчих дільниць від кандидата у народні депутати України Лева Андрія Миколайовича» від 4 липня 2019 року.

«Окружна виборча комісія постановляє: подання щодо складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України звичайних та сеціальних виборчих дільниць від кандидата у народні депутати України Лева Андрія Миколайовича залишити без розгляду», – йдеться у постанові.

Рішення про відхилення кандидатур до складу ДВК за поданням інших суб’єктів комісія не приймала.

ОВК №22

В одномандатному виборчому окрузі №22 окружна виборча комісія відхиилила лише одну кандидатуру до складу дільничної виборчої комісії. Причина – кратне включення однієї кандидатури до складу ДВК з боку двох суб’єктів – кандидата в одномандатному виборчому окрузі Миколи Федіка (ВО «Свобода») та політичної партії «Об’єднання Самопоміч».

У постанові №14 окружної виборчої комісії «Про виключення кандидатур до складу дільничної виборчої комісії, які були включені у подання двох суб’єктів виборчого процесу» від 5 липня 2019 року йдеться про те, факт кратного включення кандидатур було виявлено через використання системи АІС «Вибори народних депутатів України». Відтак, через порушення статті 26 Закону України «Про вибори народних депутатів України» цю кандидатуру було відхилено.

ОВК №23

Окружна виборча комісія у виборчому окрузі №23 приймала два рішення, які стосувалися відхилення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Два факти стосувалися кратного включення кандидатур різними суб’єктами подання. Ще один факт – включення двох кандидатур до складу однієї ДВК від одного суб’єкта подання.

Відтак, 4 липня 2019 року окружна виборча комісія №23 прийняла постанову №24 «Про відхилення кандидатур, поданих суб’єктами подання до складу дільничних виборчих комісій». У ній йдеться про те, що одну й ту саму кандидатуру до складу ДВК №070303 та №070304 подали одразу троє суб’єктів – кандидат-самовисуванець Дмитро Махортов, кандидат-висуванесь партії «Опозиційна платформа – За життя» Іван Оласюк та політична партія ВО «Свобода». Іншу кандидатуру до складу ДВК №070248 подали два суб’єкта подання - кандидат-висуванесь партії «Опозиційна платформа – За життя» Іван Оласюк та політична партія «Народний фронт», яка має фракцію у ВРУ. Відтак, комісія прийняла рішення про відхилення цих кандидатур.

У цій же постанові описано випадок, коли один суб’єкт подання – кандидат-мажоритарник Олександр Пирожик (ВО «Свобода») подав дві кандидатури до складу ДВК №070587. Відтак, комісія відхилила одну з двох поданих кандидатур.

Разом з тим, 5 липня 2019 року окружна виборча комісія №23 ще раз звернула увагу на випадок, коли кандидат Олександр Пирожик подав дві кандидатури до складу однієї ДВК. Оскільки строки минули, коли кандидат міг внести уточнене подання, комісія відхилила і другу кандидатуру до складу ДВК №070587. Про це йдеться у постанові ОВК №25-01 «Про відхилення кандидатури до складу ДВК».

Відповідно до частини 5 статті 28 Закону України «Про вибори народних депутатів України», кандидатури, внесені до складу дільничної виборчої комісії, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності вимогам, встановленим статтею 26 цього Закону, або застосування механізму жеребкування, передбаченого цією частиною, а також внесення подання з порушенням вимог частин шостої, сьомої, дев'ятої цієї статті.

Відповідно до частини 9 статті 28 закону, технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур. Про виявлення таких описок і неточностей окружна виборча комісія невідкладно повідомляє відповідного суб'єкта подання. Зазначені описки та неточності можуть бути виправлені шляхом внесення уточненого подання стосовно відповідних кандидатур не пізніше наступного дня після отримання вказаного повідомлення. Якщо уточнене подання не надійшло у цей строк, відповідні кандидатури відхиляються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024