Поділитись:

Де й чим в Луцьку смердить

П'ятниця, 05 липня 2019, 14:31
Де й чим в Луцьку смердить

Група швидкого реагування департаменту муніципальної варти в нічний час 4 липня провела 6 рейдів з перевірки звернень громадян на неприємні запахи.

У вечірній час зафіксовано в окремих точках від зливової каналізації неприємний запах в районі розважального комплексу “Промінь” та в районі ринку “Привіз” на вул. Привокзальній. Звернення перевірено працівниками КП “Луцькводоканал”, встановлено, що причина неприємного запаху в районі залізничного вокзалу у зливах в мережі дощової каналізації підприємців, що торгують на ринку, – інформує прес-служба Луцької міської ради. 

Упродовж дня працівниками КП “Луцькводоканал” та ЛСКАП “Луцькспецкомунтранс” здійснювався посилений контроль за станом каналізаційних, зливових мереж та колодязів на предмет можливих несанкціонованих скидів у міські мережі. У вечірній час неприємний запах було зафіксовано в районі пр. Соборності, Молоді. Для з’ясування причин виникнення неприємних запахів у районах територіально віддалених від основного джерела (поля фільтрації ПАТ “Гнідавський завод”) членами тимчасової міжвідомчої комісії міської ради проведено обстеження так званих каналізаційно-очисних споруд на прилеглих до міста територія в с.Липини та с.Княгининок. Ці споруди лише умовно можна назвати очисними, бо скид фекалій практично без очищення здійснюється безпосередньо на ґрунт як з комунальних мереж цих населених пунктів, так і перевізниками асенізаторами. Крім того на території приміських населених пунктів розміщені тваринницькі ферми (овеча ферма у с.Княгининок) та гноєсховище значних розмірів. При високих температурах атмосферного повітря ці об’єкти є джерелами надзвичайно неприємного запаху, який поширюється і на окраїнах Луцька. Адже відстані від них до міських вулиць не більше 2-5 км, а повітря кордонів не має.

Усі перевізники, які працюють на договірних засадах з КП “Луцькводоканал” працюють відкрито: мають на своїх автомобілях маркування великими цифрами, які підсвічуються у нічний час. Послуги асенізаційними машинами перевізники надають лише у робочий час з 8:00 до 19:00 год. В окремих випадках, але лише за погодження з КП “Луцькводоканал”, обслуговування абонентів здійснюється в суботу. Проте перевізник зазначив, що дедалі частіше спостерігається відмова постійних абонентів від надання послуг з вивезення нечистот з приватного сектора. Причина в тому, що приватники, які мають вигрібні ями, купують так звані фекальні насоси, якими самовільно перекачують свої каналізаційні стоки у міські мережі зливової каналізації чи на вільні або тимчасово не заселені земельні ділянки під покривом ночі. Такі факти непоодинокі в районі вул. Заньковецької, Героїв УПА, вул.Баранова та інших районах приватної забудови. Департаменту муніципальної варти дали доручення максимально посилити контроль за такими фактами локального виникнення неприємних запахів.

У зв’язку із активним поширення інформації щодо основної причини виникнення смороду, а саме зливом рідких відходів на поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод”, зафіксовано обробку та дезінфекцію відстійників, що розташовані біля вул.Львівської.

Проте в 22:40 і до 00:20 стоки бурого кольору та типовий запах затхлої риби проявився на КНС № 5 в районі вул.Конякіна-Лідавська та в 20:00 год на КНС №4 на вул.Потебні, що є підставою вважати, що знову відбувалися скиди у міську каналізаційну мережу рідких відходів, що не є господарсько-фекальними каналізаційними стоками.

Нагадаємо: зранку 3 липня радник міського голови Ігор Поліщук повідомив, що завод "БІО-ПЕК" злив мелясну барду в міську каналізаційну систему. Міською каналізаційною системою ця мелясна барда потрапить на очисні споруди в Липлянах, а через бродіння спричинить появу неприємного запаху в місті. Згодом директор Гнідавського цукрового заводу спростував інформаціюПоліція Волині вже взалася за справу щодо несанкціонований викид місцевим підприємством відходів у міську каналізаційну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів