Поділитись:

Що в Луцьку робитимуть зі смородом

Середа, 03 липня 2019, 13:30
Що в Луцьку робитимуть зі смородом

Відділ екології міської ради та група швидкого реагування департаменту муніципальної варти цілодобово моніторать ситуацію щодо поширення Луцьком неприємних запахів.

Райони міста, звідки надходять звернення громадян, залишаються незмінними: вул. Львівська, Баранова, Станіславського, Гнідавська, садівничий масив “Світанок”, Степова, Трутовського, Миру, Путінцева, Озерецька, Дружби Народів, Шота Руставелі та досягає вулиць Володимирської і Ковельської. Поодинокі звернення надходять з центрального та інших районів, – інформують у Луцькій міській раді. 

У мерії зараз працює тимчасова міжвідомча комісія. Як зазначили у повідомленні, вже відбулося два засідання: 27 червня та 2 липня. З 3 липня комісія працюватиме щоденно.

За результатами засідань:

  • організоване патрулювання територією міста для виявлення автоцистерн та інших можливих перевізників нечистот для попередження скиду стічних вод у міську централізовану мережу;
  • врегульовано роботу з приймання привізних господарсько-побутових стоків в каналізаційну мережу Луцька, встановлено єдине місце приймання стоків з асенізаційного транспорту на вул.Мамсурова; приймання стічних вод здійснюється лише в робочі дні з 9:00 до 18:00; ведеться документальний облік прийнятих привізних вод та вибірковий контроль якості на відповідність ГДС у випадках наявності візуальних ознак перевищення. КП “Луцькводоканал” здійснюється посилений контроль за  точкою зливу нечистот спеціалізованими перевізниками на вул.Мамсурова, на об’єкті встановлено камеру відеоспостереження;
  • направлено звернення до ДУ Волинський обласний лабораторний центр  МОЗ України щодо проведення досліджень якості атмосферного повітря навколо полів та у районах, звідки надходять скарги мешканців. Точки досліджень та перелік забруднюючих речовин затверджено Головним управлінням  Держпродспоживслужби у Волинській області;
  • направлено звернення до прокуратури Волинської області щодо перевірки правомірності видачі дозволу на спецводокористування ТОВ “Біопаливно-енергетична компанія”, яким дозволено скид на орендовані поля фільтрації лише через каналізаційні мережі ПАТ “Гнідавський цукровий завод”, а фактично скид нечистот здійснюється автоцистернами, замаскованими під вантажівки.

Головний інженер КП “Луцькводоканал” Сергій Строцюк розповів про заходи, які застосовано на міських каналізаційно-насосних станціях задля знезараження стоків і зменшення смороду. Зокрема 

  • на КНС №2 здійснюється озонування повітря в тестовому режимі; додатково відбувається озонування колектора на відстані 100-200 м;
  • на КНС №4 проводиться знезараження та дезінфекція мереж та споруд 40% розчином гіпохлориду;
  • на каналізаційно-очисних спорудах проведено обробку (дезінфекцію) мулових карт, що призвело до усушки рідини до 50 см.
  • В перспективі - проведення озонування на КНС №1,№5.

До складу комісії введуть представників управління патрульної поліції у Волинській області. 

Також у Луцькраді зауважили, що така проблема є й в інших містах України, і зараз мерія співпрацює з органами влади інших міст для, аби вирішити проблему. 

3 липня Луцька міська рада ініціювала звернення та збір підписів від лучан до прем’єра Володимира Гройсмана, Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака та Ігора Яковлєва, першого заступника Голови Державної екологічної інспекції України, виконувача обов'язків Голови Державної екологічної інспекції України, щодо проведення позапланової перевірки діяльності ТОВ “Біопаливно-енергетична компанія” та вжиття невідкладних заходів щодо усунення порушень природоохоронного  законодавства, аж до повного припинення діяльності та відкликання ліцензії на виробництво біоетанолу.

Підприємства ТОВ “Біопаливно-енергетична компанія” та ПАТ “Гнідавський цукровий завод” та їхні поля фільтрації розміщені за межами міста Луцька на території Луцького району, юридична адреса с. Рованці, вул.Промислова,3, тому для здійснення перевірок треба звертатися до державних служб контролю. 

Лучан просять повідомляти про будь-які факти зливу стічних вод у каналізаційну мережу за тел. 15-80 (група оперативного реагування) та 067 00 00 679 (група швидкого реагування департаменту муніципальної варти). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024