Поділитись:

«Педуніверситетів нема – є супермаркети з продажу дипломів», – Ігор Лікарчук

Середа, 03 липня 2019, 14:00
«Педуніверситетів нема – є супермаркети з продажу дипломів», – Ігор Лікарчук

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти, в. о. директора Навчально-методичного центру забезпечення якості освіти Ігор Лікарчук зазначив, що зараз в Україні нема справжніх педуніверситетів, натомість є супермаркети з продажу дипломів. 

Про це йдеться у блозі на порталі Освіта. ua. 

Як розповів Лікарчук, йому випадково вдалося поспілкуватися з двома цьогорічними випускниками магістратури одного з провідних педагогічних університетів. І 30 хвилин розмови дали підстави зробити два висновки.

«Перший – працювати в школі у моїх візаві немає абсолютно ніякого бажання. У крайньому випадку школу розглядають, як один із найнебажаніших серед малобажаних варіантів працевлаштування. Гірше для них може бути лише небажане заміжжя типу «по-зальоту». Отак і до школи вони бояться «залетіти».

Другий – вони, як мені здається, не володіють знаннями елементарних азів педагогічної діяльності, школовлаштування та своєї учительської місії. При цьому, у дипломі кожного із них чітко зазначено, що учительську кваліфікацію отримали і хоч завтра можуть починати сіяти розумне, добре, вічне. Такий висновок зробила так звана Державна комісія... Не можу лише зрозуміти: на основі чого зробила...» – написав експерт. 

Він зауважив, що не заздрить тим директорам шкіл, до яких прийдуть працювати такі вчителі. Проте в багатьох школах і таким будуть радіти, бо ж хоч вакансії закриють.

«Ми багато років сором’язливо замовчуємо інформацію про те, яка кількість шкільних педагогів апріорі не може працювати в школі через низький рівень кваліфікації та ненависть і байдужість до учнів. А таких дуже й дуже немало. І, на жаль, за останні двадцять років нічого не зроблено для того, щоб таких позбутися. Точно так, як і для вирішення проблеми забезпечення шкіл новими педагогічними кадрами, готовими до учительської діяльності. Якщо відверто, то великі надії в контексті очищення я покладав на сертифікацію учителів. І досі переконаний тому, що лише учительський диплом в сучасних умовах не може бути єдиною перепусткою в шкільний клас. Колись його було достатньо. Сьогодні – ні. Бо вартість і споживча вартість тих дипломів різна. Сьогодні диплом може бути однією з умов для отримання сертифікату (ліцензії), котрий/ котра дають право вчителювати. І кожні п’ять років учитель повинен підтверджувати своє право мати такий сертифікат/ліцензію. Так є в багатьох країнах світу. Але у нас сертифікація набула зовсім іншої сутності. На мою думку, недоречної та малоефективної в контексті забезпечення нової школи новим учителем. Стосовно підготовки нових педагогічних кадрів у системі вищої освіти, то тут усе-таки потрібно ЩОСЬ розпочинати робити. А не балакати, творити концепції, захищати дисертації з професійної підготовки вчителя та проводити науково-практичні конференції», – наголосив Ігор Лікарчук. 

Зокрема він пропонує три важливі дії: 

  • спеціальний відбір до університетів охочих стати педагогами;
  • абсолютно оновлені зміст та організація підготовки майбутнього вчителя, насамперед, на засадах дуальної системи організації навчального процесу;
  • нові кадри вчителів, які навчать майбутніх вчителів.

Проте, зауважує, що від вирішення хоча б однієї із цих проблем Україна дуже й дуже далека. 

Також Лікарчук додав, що у фінській системі освіти, успіхи якої дуже відомі й беззаперечні, основою є вчитель.

«Гарно освічений, дуже добре мотивований, відповідальний за свою роботу. Тамтешня сертифікація - допуск до педагогічної діяльності. Тамтешня зарплата – мотивація працювати дуже добре. Образно кажучи, тамтешні вчителі не танцюють перед учнями, щоб заробити авторитет, а танцюють разом із учнями. Укупі це, на мою думку, і забезпечує присутність у фінській школі дуже хорошого вчителя, на якому й базується успіх фінської системи освіти. Про успіх нашої системи освіти скромно промовчу. Його немає і не буде, поки у нас не буде нового вчителя. Нового вчителя, а не власника диплому із сумнівною споживчою вартістю», – зазначив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів