Поділитись:

Волинський бізнес отримав 142 ліцензії на продаж пального

Середа, 03 липня 2019, 10:35

Представники бізнесу Волині, які реалізують пальне в роздрібній мережі, отримали 142 ліцензії. Окрім того, 16 ліцензій видали платникам акцизного податку на право зберігання пального.

Про це інформує управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Волинській області.

В зв’язку із запровадженням Системи електронного адміністрування реалізації пального закон зобов’язав до 01.07.2019 отримати ліцензії всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію пального в роздріб.

Ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, а також облік реалізації через Систему електронного адміністрування реалізації пального дозволять ефективно контролювати фактичний рух пального в розрізі місць зберігання, що сприятиме прозорості ринку реалізації паливно-мастильних матеріалів.

Довідково:

З 01 липня 2019 року вступили в дію зміни внесені до Закону України від 23 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», а саме: зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі - Закон №481), зокрема запроваджено ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним та на право зберігання пального або рішення про відмову в їх видачі видається заявнику не пізніше 20 календарних днів з дня отримання зазначених у цьому Законі документів (стаття 15 Закону №481). Суб’єкти господарювання подають документи  на розгляд до органу ліцензування для отримання відповідних ліцензій з 12.06.2019 року.

Постановою КМУ від 19.06.2019 №545 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, далі - Порядок та внесено зміни до постанов Кабінету Міністрів України, зокрема до Постанови КМУ від 19.06.2019 №609. (Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, але не раніше 01 липня 2019року.)

Згідно із змінами, органами ліцензування видів господарської діяльності з роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, а також із зберігання пального; визначено територіальні органи ДФС.

Цей порядок визначає процедуру створення та ведення Єдиного державного реєстру суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним (далі – Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального).

Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального є електронна база даних, яка містить інформацію про суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місця виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним у розрізі суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на таких місцях на підставі виданих ліцензій.

Єдиний реєстр ліцензіатів та місць обігу пального формується та ведеться ДФС України та її територіальними органами в електронній формі на підставі відомостей, зазначених у документах, які подаються суб’єктами господарювання для отримання ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним відповідно до статей 3 і 15 ЗУ №481.

Підставою для включення суб’єктів господарювання до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального є рішення ДФС та її територіальних органів про видачу ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Підставою для виключення суб’єкта господарювання з Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального є рішення про анулювання ліцензії, прийняте ДФС та її територіальними органами відповідно до статей 3 і 15 ЗУ №481.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів