Поділитись:

Автобус, поїзд чи BlaBlaCar: чим лучанам їхати дешевше, швидше та безпечніше

Понеділок, 29 липня 2019, 20:00

Кожен, хто планує свою поїздку, хоче, аби вона пройшла максимально безпечно та комфортно. Для когось у пріоритеті – її вартість, іншим важливий час. Хтось планує їхати заздалегідь, а у когось через певні обставини це виходить спонтанно.

Отож, у кого немає власного автомобіля, їхати доводиться громадським транспортом.

ІА «Конкурент» вирішило з’ясувати, чим, як і за скільки можна доїхати з Луцька до Києва. Ми обрали три види транспорту – поїзд, автобус і сервіс BlaBlaCar – та порівняли такі поїздки у співвідношенні комфорт-ціна-час-безпека.

Дата поїздки була запланована наперед на чотири дні.

Подорож поїздом

Цей вид траспорту, певне, найбезпечніший. Проте таку поїздку треба планувати наперед. Найважче було знайти місця у потязі, адже напрямок з Луцька до Києва доволі популярний. Особливо влітку. Коли в пошуку на сайті Укрзалізниці задали «Луцьк-Київ», то одразу написало, що «в даний момент на задану дату відправлення в системі немає вільних місць для проїзду між зазначеними станціями. Але Ви можете переглянути маршрути з пересадкою».  Єдине, що нам вдалося знайти на потрібну дату, це поїзд з пересадкою «Луцьк-Козятин-1». Відправлявся він о 16:29. Час його прибуття – 22:25. Тобто в дорозі – 5 годин і 56 хвилин. Тоді були ще вільні три люкси вартістю 422,31 грн, 7 місць в купе – 205,30 грн та 2 плацкарти, які можна було купити за 141,28 грн.

Якщо говорити про комфорт, то тут, звісно, ключову роль грає те, в якому вагоні їхати та хто буде попутником. Звичайно, найменш кофортно їхати плацкартом, більш-менш поїздка може вдатися, якщо ви подорожуєте в купе. 

Поїздка автобусом

До Києва з нашого міста щодня також курсують і автобуси. Отож, якщо квиток купувати наперед, то він є у вільному продажу на автостанції №1. На момент підготовки матеріалу не вдалося зв'язатися з працівниками автостанції, аби отримати коментар. Вся інформація зібрана із сайта автостанції.

Прямий автобус курсує о 8:00 та 10:00. Якщо з Луцька виїхати раніше, то в Києві вже можна бути о 13:55. Проїзд коштує 369,11 грн. Якщо виїхати о 10:00 годині ранку, то приїдете до столиці о 15:55. На цей рейс квиток дешевший – 358,88 грн.

Можна, звичайно, придбати квиток на «прохідний» рейс, але тоді не буде ніякої гарантії у тому, чи будуть вільні місця. Тому є ризик, що всю дорогу доведеться стояти. Приміром, «Нововолинськ–Київ», який прибуває в Луцьк об 11:10, а у Київ – о 18:45, коштує 364,76 грн. 

У дорозі ви проведете практично тих же 6 годин, що й у потязі. Щодо комфорту: якщо їхати вночі, то, мабуть, у потязі буде зручніше. А щодо безпеки, то автобуси в рази частіше потрапляють у ДТП, аніж поїзди. 

Ще один спосіб дістатися до Києва – приватні перевізники. Їхні атобуси курсують до Києва практично щогодини. 

Сервіс BlaBlaCar

Багато пропозицій доїхати до столиці нашої країни було на сервісі BlaBlaCar: 12 доступних поїздок, 4 з яких були уже заповнені. Час виїзду тут обирати найкомфортніше – машини їдуть буквально щогодини. Ціни за проїзд коливаються від 215 до 300 грн. Аби поїздка була максимально безпечною, потрібно добре перевірити інформацію про водія. І хоча машиною їхати швидше і комфортніше, трапляються випадки, що водії виявляються недобросовісними. 

Насправді такі поїздки є вигідними як для водіїв, так і для їхніх пасажирів. Адже одні економлять на пальному, інші – на вартості квитка.

Як запевнив керівник BlaBlaCar в Україні Олексій Лазоренко, представники сервісу перевіряють дані кожного водія, який реєструється, автоматично або вручну адміністраторами. Крім того, користувачі мають можливість зідзвонитися зі своїми попутниками перед поїздкою, щоб уточнити деталі. 

Наголошує: якщо приїжджає не той автомобіль, який був заявлений,  це грубе порушення правил сервісу. У такому випадку необхідно сповістити службу підтримки BlaBlaCar. 

Зі слів, Сергія Лазоренка, на українському ринку сервіс стикається з натиском з боку комерційних перевізників у спробах представити свої поїздки на платформі BlaBlaCar.

Отож, чим їхати до місця призначення   обирати вам. Головне, аби поїздка сподобаллася, а у дорозі було комфортно. 

ЧИТАЙТ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів