Поділитись:

Зелене світло "Волиньприродресурсу": голови райрад дали добро?

П'ятниця, 20 травня 2016, 18:46

Голова Волинської облради Ігор Палиця><span class=Голова Волинської облради Ігор Палиця

Голова Волиньої обласної ради Ігор Палиця спільно з головами районних рад Волині висловили свої "за" та "проти" щодо створення "Волиньприродресурсу".

Це та інші питання обласного рівня обговорювали на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради 20 травня.

Голова Волинсьої облради запросив голів усіх районних рад, а також Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського, обговорити питання розвитку області та місцевого самоврядування.

Щоправда, мери Кіндер, Сапожніков та Саганюк не приїхали на обговорення. Від Луцької міської ради замість Миколи Романюка з'явився його перший заступник Тарас Яковлев.

Засідання голова Волиньради розпочав зі слів про те, що всім керівникам необхідно для успішного розвитку спільно планувати обласний бюджет, обговорювати проблеми та шукати шляхи їх вирішення.

"Я хочу щоб ваші бюджети з обласним були одним цілим", – звернувся Палиця до присутніх.

Згодом він послідовно перейшов до питання про новостворене комунальне підприємство "Волиньприродресурс". Голова облради нагадав, що на сесії ради 19 травня від депутатів прозвучало багато зауважень щодо цієї установи. Хтось був за, хтось – проти. Однак Палиця зауважив, що це перший декларативний крок і ніхто не знає, чи буде жити це підприємство, чи ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРСУ" ДОЗВОЛИЛИ РОЗРОБКУ БУРШТИНУ

"Із 1991 року природні ресурси розподіляє Київ. Вирішує, кому дати ліцензію, а кому ні. У 2000 році я літав з Кучмою до Росії у Ханти-Мансійськ. Так він весь світився. А все тому, що 25 % доходу там іде на місця, де видобувають природні ресурси", – сказав Ігор Палиця.

Підприємство "Волиньприродресурс", на думку Палиці, – це шанс області отримати значні доходи завдяки контролю над власними покладами.

Голова облради каже, що це комунальне підприємство не буде займатися видобутком ресурсів. Вона має лише провести геологічне вивчення області та взяти під свій контроль усі виявлені ресурси: чи то бурштин, чи пісок, чи газ, чи торф.

Після цього Палиця запропонував головам районних рад висловити своє бачення з приводу цього питання та запропонувати варіанти.

Голова Маневицької райради Анатолій Мельник ><span class=Голова Маневицької райради Анатолій Мельник

Голова Маневицької районної ради Анатолій Мельник каже, що люди в регіоні вороже сприймають ініціативу створення комунальної установи. Мовляв, у них хочуть забрати джерело заробітку.

Палиця запропонував зібрати громаду та обговорити із ними це питання. Представник від Маневиччини погодився.

Голова Ратнівської райради Михайло Макарук ><span class=Голова Ратнівської райради Михайло Макарук

Голова Ратнівської райради Михайло Макарук розповів, що у них в регіоні є проблема із видобуванням піску.

"Піску у нас багато, але немає ліцензії. А тому не можемо навіть посипати ним землю", – підкреслив Макарук.

Також посадовець зазначив, що на Ратнівщині є три родовища торфу, які можна розробляти. Макарук підтримав ініціативу створення обласного комунального підприємтва.

Голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад><span class=Голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад

Голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад також схвально висловився щодо "Волиньприродресурсу".

"Думаю, таке комунальне підприємстство на часі. Воно закриє проблему нелегальних кар'єрів, піщаників".

Недопад зазначив, що у районі є великі поклади торфу. Щоправда нині там постала суттєва проблема.

"За минулий період люди повикуповували земельні ділянки, на яких є родовища. Перспектива зробити там кар'єри зникає. Є захвати по 40, по 20 гектарів економічно вигідних ділянок", – розповідає голова районної ради.

Голова Рожищенської районної ради Андрій Музика><span class=Голова Рожищенської районної ради Андрій Музика

Голова Рожищенської районної ради Андрій Музика, повідомив, що у них на території є декілька ліцензованих кар'єрів. Щоправда, практично жодної користі від них не отримує ні регіон, ні навколишні села.

"Результати діяльності цих кар'єрів не на користь району. Заробляє тільки село, в якому видобувають пісок. А район та інші селища мають тільки проблеми: вантажівки руйнують дороги, на ремонт грошей немає", – бідкається голова райради.

Голова Локачинської райради Борис Ковальчук><span class=Голова Локачинської райради Борис Ковальчук

Голова Локачиньсокї райради Борис Ковальчук розповів, що в них у районі є газове родовище, до якого підключені 18 сіл. Щоправда бюджет регіону з того "немає ні копійки".

Створення обласного комунального підприємства "Волиньприродресурс", схоже, не знайшло спротиву серед керівників районів області. Окрім цього питання, присутні обговорили проблему відсутності туалетів у школах, розподілення по області шкільних автобусів, медицину, незаконну вирубку лісу, стан доріг.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
17 січня 2024