Поділитись:

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

Вівторок, 02 липня 2019, 20:00
10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

Чимало людей не уявляють свого життя без цукру, однак немала кількість й відмовилася від споживання цього продукту, адже вбачають у цьому шкоду для свого здоров’я і самопочуття.

Що ж таке цукор, яку роль відіграє в організмі, чи можна його замінити та якою є норма продукту для дітей і дорослих в день розповіли «Конкуренту» лікар-дієтолог Тетяна Лакуста із «Приватної медичної клініки R+» та лікар-ендокринолог МЦ «Благомед» Тетяна Редзій.

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

1) Що буде з людиною, якщо вона відмовиться від вживання цукру?

Тетяна Лакуста: цукор – є еталонним вуглеводнем у харчуванні людини, тобто це джерело швидкої енергії. Якщо людина відмовляється від додавання цукру у раціон, то змін на фізіологічному рівні не відбудеться у гіршу сторону, тому що цукор є у фруктах, ягодах, овочах. Крупи, хліб, макарони у процесі травлення перетворюються спочатку теж на молекули, що подібні за складом до цукру.

Тетяна Редзій: Нічого поганого не станеться. Від цукру потрібно відмовитися фактично всім. В першу чергу – людям, в кого є фактор ризику виникнення діабету (хтось хворий в родині, жінки, які народили великих діток, більше 4.5 кг, люди, які мають супутню патологію, особливо серцево-судинну, люди, які мають ожиріння, автоімунні хвороби – псоріази, всі люди, які приймають гормони). Тобто, відмовившись від цукру, вони зменшують ймовірність поломок, і по друге, сам цукор – це матеріал дуже швидкий, великої користі він не несе, а шкоди – набагато більше. Наприклад, є такі патології, як онкологія, де зоологічні клітини вмирають, хороші клітини вмирають, а погані навпаки розмножуються. І вони харчуються за рахунок цукру, тобто, це як в топку кидається вугілля. Цукор для таких клітин є енергією. Цукор потрібен для енергії, а кілокалорії для того, щоб організм жив, думав, рухався, ріс. Але енергія є позитивна і якісна, а не швидка і не потрібна.

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

2) Цукрозамінники корисніші за цукор?

Тетяна Лакуста: ні. Цукрозамінники – це обман нашого мозку. Людина використовує цукрозамінники частіше за все у випадках, коли хоче схуднути, за медичними показами, коли хворіє на цукровий діабет, але отримує від цього невелику користь. Складається ілюзорне явище для органів чуття: мозок залежний від солодкого смаку та замість того, щоб змінити харчові звички на більш здорові, людина обманює себе замінниками, знаходячись і далі на «солодкому гачку». Також  штучні цукрозамінники негативно впливають на мікрофлору кишківника. 

Тетяна Редзій: цукор – це легкий вуглевод. До всіх інвертних цукрів відноситься мед. Мед також не треба їсти. Хоча там дуже багато мінеральних макро- і мікроелементів, ну тоді, коли людина хворіє на застуду, але так його не потрібно їсти. Цукрозамінники – це також шкідливі речовини, в основі яких є хімічні речовини аспартати, сластиліни, сахарини, циклам ати, тобто, це є хімія, що викликає онкологію підшлункової залози. 

3) Якщо не їсти цукор, то шкіра перестане старіти?

Тетяна Лакуста: ні. Без додавання цукру у раціон шкіра призупинить темпи старіння тому, що їжа, яка багата у своєму складі на цукор, вона глікує білки шкіри, тобто видозмінює їх. На шкірі ми це бачимо у вигляді ранніх зморшок та втрати еластичності.

Тетяна Редзій: у старшому віці є загроза виникнення дуже багатьох хвороб. У підшлунковій залозі зменшується кількість бета-клітин, які виробляють інсулін. Тому, що в підшлунковій залозі відбуваються фіброзні зміни. Ризик зростає з кожним роком. Інсулін в організмі виділяється сам по собі і додатково – на їжу. Якщо людина їсть багато і рідко їсть (один раз), то підшлункова не справляється. Прояви цього можуть бути і в онкології. Вчені взагалі довели, що це неминуче призводить до онкології, просто не всі доживають. І якби людство жило 130-140 років, то всі помирали б від онкології. А цукор цьому сприяє.

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

4) Цукор – це ворог для зубів?

Тетяна Лакуста: ні. Для зубів ворог бактерії, що розмножуються, харчуючись цукром та руйнують тканину зуба у процесі життєдіяльності.

Тетяна Редзій: напряму цукор не впливає на зуби. Є нестача вітаміну Д, кальцію, неправильне харчування. Впливає обробка їжі. Цукор погіршує стан ясен і викликає різні грибкові захворювання. Якщо між зуби потрапила їжа, то утворюються запальні процеси і цукор цьому сприяє. Хто полюбляє солодке, то в них часто і молочниця у жінок і фурункульози, алергія, зуд, тобто виникають хвороби, внаслідок ослаблення імунітету. Зміни відбуваються не тільки в роті, а й у всьому організмі.

5) Скільки можна їсти цукру, щоб не ожиріти?

Тетяна Лакуста: до ожиріння призводить не цукор, а надмірна кількість їжі, що ми отримуємо протягом дня та знижена фізична активність. Краще їсти не вільний цукор, що штучно додається, а природній – з фруктів та ягід.

Тетяна Редзій: до 3-х чайних ложок в день. Але треба враховувати, що кожен продукт має прихований цукор. І випічка і хліб, все це має цукор. Фрукти мають натуральний цукор у вигляді фруктози. Вся молочна продукція має галактозу. Тому потрібно за цим стежити і звертати увагу. Є продукти, в яких міститься дуже багато глюкози. І якщо їх їсти зрідка, то це не дуже страшно, а коли часто, то дуже виснажуються клітини підшлункової залози, бо вона постійно стимулюється. 

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

6) У яких дозах цукор можна їсти дітям, щоб це не шкодило їм?

Тетяна Лакуста: є норма ВОЗ – це 25-50 грам на день. Як для дорослих, так і для дітей! Але треба пам’ятати, що є велика кількість продуктів харчування, що містять «прихований цукор», наприклад 1 ст. л. кетчупу містить 4 гр. цукру. Тому, якщо зовсім не додавати цукор до їжі в процесі приготування, то рекомендовану норму ВОЗ можливо набрати з інших джерел протягом дня. 

Тетяна Редзій: діти потребують більше води, і підзарядки, бо вони ростуть. Але зараз світові онкологи говорять пр. те, щоб дітям взагалі не починати давати солодке, бо це як наркотик і щоразу йде все більша доза. Краще до цього зовсім не привчати. На перекуси краще давати батончики з сухофруктів. Вони дорогі, але можна робити їх самому і тоді буде значно дешевше. Беруться сухофрукти, які мають низький цукровий індекс. Вони не всмоктуються в кров. Це яблука, сливи, перекрутити на м’ясорубку, додати основу і готово. Багато людей зараз самі роблять йогурти.

7) Чи існує цукрова залежність?

Тетяна Лакуста: так, вона існує, хоча немає офіційно прийнятого діагнозу. Але фізіологічно є механізми, що викликають схеми залежності і вони є підтвердженими науково. Наприклад, багато людей полюбляють в стресі, при поганому настрої, після важкого робочого дня  заїсти солоденького. Солодка їжа знижує рівень гормонів стресу та короткочасно викликає виділення гормону «мотивацій» дофаміну. Тому після вживання солодкого людям короткочасно, але стає краще, а мозок «запам’ятовує» цю схему та у стресових випадках викликає  бажання заїсти солоденького.

Тетяна Редзій: є люди, які люблять, і є ті, які не люблять солодкого. Дехто, особливо хлопці, в підлітковому віці перестають їсти солодке. В кожної людини по різному. Багато залежить від того, що їдять в сім’ї роками, який там культ.

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

8) Кажуть, що цукор – це «біла смерть». Від нього справді можна померти?

Тетяна Лакуста: ні. Ця загальновживана фраза може пояснюватись тим, що в результаті споживання цукру людством, виникла категорія захворювань, що стали з’являтись набагато частіше в популяції. Це ожиріння, цукровий діабет, синдром полікистозних яєчників, акне, стареча деменція. 

9) Велике споживання цукру викликає цукровий діабет?

Тетяна Лакуста: так. Переважання в раціоні цукровмісної їжі збільшує ризик цукрового діабету та інших захворювань, що пов’язані з надмірною вагою та зловживанням легкозасвоюваних вуглеводнів.

10 пласких питань ПРО ЦУКОР до лікарів

10) Існує «Кока-Кола» без цукру. За рахунок чого вона солодка?

Тетяна Лакуста: всі газовані солодкі напої, що не містять цукру підсолоджені цукрозамінниками або фруктозою, що є теж великою проблемою для нашого здоров’я. 

Тетяна Редзій: це обман. Там менше цукру, там є замінники цукру. І вони створюють відчуття ще більшої спраги.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
08 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
07 лютого 2024