Поділитись:

У Німеччині спалахнули багатотисячні кліматичні протести

Неділя, 23 червня 2019, 01:57

На заході ФРН десятки тисяч молодих людей другу добу поспіль проводять міжнародну акцію протесту на захист клімату.

З Ахена, де 21 червня відбувся "центральний страйк" екологічного руху Fridays for Future, учасники акції перемістилися до Рейнського буровугільного басейну, що знаходиться в 50 кілометрах на північний схід, повідомляє УНІАН з посиланням на Deutsche Welle.

Загалом, за даними організаторів, в акції поблизу родовища беруть участь близько 8 тисяч осіб. Сьогодні вранці тисячі активістів прибули з Ахена до селища Хохнойкірх, що межує з вугільним кар'єром Гарцвайлер. Звідси стартував протестний марш Fridays for Future до села Кайєнберг, жителі якої у найближчі роки будуть переселені в інші місця у зв'язку з розширенням площі вугільного видобутку.

Учора, 22 червня, до активістів Fridays for Future приєдналися прихильники альянсу Ende Gelände ("все"), який виступає проти подальшої розробки Рейнського буровугільного басейну. Вони також проводять акцію протесту між Кайєнбергом і котлованом вугільного родовища. За даними поліції, організатори заявили про участь близько 3 тисяч осіб.

Одній з груп вдалося прорвати поліцейське оточення вугільного кар'єру, після чого активісти побігли через поле до котловану. Їх число поліція не називає, попереджаючи в Twitter про смертельну небезпеку на території родовища.

Крім того, активісти Ende Gelände продовжують блокувати залізничну лінію, що веде до вугільної електростанції Нойрат в Гревенбройхе. Напередодні ввечері вони перервали транспортування вугілля від котловану Гарцвайлер до електростанції, що належить енергетичного концерну RWE. В акції беруть участь близько 800 активістів.

Попри протест, електростанція продовжила роботу, використовуючи збережені на ній запаси вугілля, заявив представник RWE.

Поліція стягнула до Рейнського буровугільного басейну посилені наряди. Біля котловану в Гарцвайлері в якості запобіжного заходу виставлені броньовані бульдозери та водомети. Поліцейські зупинили кілька груп активістів у Фірзені, Бедбурзі та Хохнойкірхе, які намагалися проникнути на територію каньйону. При цьому був використаний сльозогінний газ.

Напередодні "центрального страйку" в Ахені, за даними поліції, взяли участь близько 20 тисяч осіб. Організатори повідомили про 40 тисяч учасників.

21 червня на саміті в Брюсселі лідери країн ЄС не змогли домовитися про створення до 2050 року умов, виключають негативний вплив на клімат. Через заперечення східноєвропейських країн учасники зустрічі обмежилися загальною декларацією, в якій лише підтверджується принципова відданість даної мети.

Вже кілька місяців поспіль учасники молодіжного руху Fridays for Future проводять масові акції на захист клімату. Однак політики вважають їх вимоги занадто радикальними.

Нещодавно учасники руху опублікували список своїх вимог. Головне з них – обмеження глобального потепління в межах 1,5 градуса за Цельсієм, як це і передбачено Паризькою угодою по клімату. Крім того, активісти виступають за відмову Німеччини від використання вугілля до 2030 року, повний перехід на поновлювані джерела енергії до 2035 року та введення податку на викиди вуглекислого газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які Луцькі підприємства найбільше забруднюють атмосферу: стан довкілля у 2018

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
23 лютого 2024
20 лютого 2024
16 лютого 2024
10:15
14 лютого 2024