Поділитись:

Основні фактори, що впливають на курс гривні у 2019 році*

Четвер, 20 червня 2019, 12:02

Коливання курсу гривні завжди бентежить українське суспільство. Це не дивина, адже нашим співвітчизникам добре знайоме поняття «інфляція» та її наслідки. Навіть незначне падіння курсу національної валюти українці зазвичай сприймають, як сигнал, що треба негайно бігти до банків та обмінних пунктів щоб скуповувати долари США і євро. І без того сильний ажіотаж додатково підігрівають засоби масової інформації. На жаль, подібні явища виникають, коли люди не знають що впливає на стабільність гривні.

Від чого залежить курс гривні

Актуальний курс валют в найбільших українських банках можна знайти, завітавши на фінансовий портал gidmani , тут також можна безкоштовно замовити банківський кредит, мікрозайм, кредитну картку, поліс автоцивілки.

За повідомленням Національного банку України, зараз значних потрясінь не очікується, у 2019 році гривня залишиться стійкою. Причиною цьому є декілька важливих факторів.

  1. Сприятлива ситуація на зовнішніх ринках стабілізує курс української національної валюти. Мова йде про сільськогосподарську та металургійну галузі, які на сьогодні є найбільшими експортерами своєї продукції.
  2. З українського валютного ринку зникає явище сезонності, яке раніше значно коливало курс гривні. Восени зазвичай гривня дешевшала, про це було багато інформації у ЗМІ. Населення починало скуповувати іноземну валюту, ще більше ослаблюючи гривню.
  3. Українці почали надавати перевагу депозитам у гривні під 15% річних. Це вигідніше, ніж купувати долари та євро і тримати їх удома, або відкривати валютні рахунки з річною ставкою до 2%.
  4. Національний банк України обмежив можливості виведення капіталів за кордон. До того представникам олігархату було вигідно розхитувати гривню, скуповувати її за безцінь, потім відновлювати курс, знову купувати валюту і виводити за межі держави.
  5. Позитивний чинник – закордонні інвестиції. У 2019 році іноземці придбали облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму понад шість мільярдів гривень.

Фахівці Нацбанку радять купувати ОВДП тим людям, які мають мету тривалого інвестування. Ставка за облігаціями держзайму складає 18% річних, також відсутній податок на прибуток. Кому потрібен доступ до коштів, краще відкрити депозитний, або поточний рахунок у банку.

Співробітництво з Clearstream

22 травня 2019 року з’явилося повідомлення про приєднання України до центрального міжнародного депозитарію цінних паперів Clearstream . Цей крок дозволяє нашій державі підключити свій ринок цінних паперів до всесвітнього. Українські облігації внутрішньої державної позики стануть ще більш доступними для іноземних покупців.

Це була спільна ініціатива міжнародного депозитарію Clearstream та Національного банку України. Головна мета – підвищити ліквідність державних облігацій. Це сприятиме таким явищам як:

  • подальше розширення кола інвесторів;
  • значні вливання іноземної валюти;
  • розвиток ринку цінних паперів в Україні;
  • зміцнення курсу гривні.

Курс гривні і вибори в Україні

Більшість експертів вважали безпідставними побоювання, що після другого туру виборів президента України в 2019 році варто очікувати значних темпів девальвації національної валюти. Наприклад, Вадим Іосуб – бізнес аналітик компанії «Alpari» в інтерв’ю РБК-Україна завважив, що президентські вибори не мали суттєвого впливу на курс гривні, оскільки жодних несподіванок не відбулося. Будь-які ринки, в тому числі і ринок валюти, різко реагують на сюрпризи, а перемога Володимира Зеленського прогнозувалася за даними всіх соціологічних досліджень.

Населення почало масово скуповувати валюту лише напередодні першого туру виборів президента. Це явище трохи похитнуло гривню, її курс у березні 2019 року знизився до 27 грн. за долар США. Позитивним чинником після виборів стало надходження валюти від аграрного сектору та покупців державних облігацій, що значно укріпило гривню.

Очільник Національного банку України Яків Смолій запевняє, що розпуск Верховної Ради та дострокові парламентські вибори скоріше за все не матимуть суттєвого впливу на вартість національної валюти. Коливання є, але вони першочергово залежать від ринкових чинників.

Іноземні інвестори також залишаються спокійними щодо стабільності курсу гривні, про це ще раз свідчить активність нерезидентів у придбанні облігацій внутрішньої державної позики.

Можливі наслідки кадрових змін в НБУ

29 травня 2019 року до Окружного адмінсуду м. Києва була подана позовна заява народного депутата України від партії «Народний фронт» Юрія Савчука щодо відсторонення заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової від виконання посадових обов’язків.

Звільнення К. Рожкової, сприятиме блокуванню повноцінної роботи Національно банку, поставить під загрозу його незалежність і матиме негативний вплив на курс національної валюти. Про це йдеться в коментарі на офіційному сайті НБУ .

Національний банк підкреслює, що інформація про вищеназваний позов надійшла з відкритих джерел, офіційного повідомлення від суду не надходило. Також звертається увага, що будь-які кадрові зміни в НБУ регулюються лише чинним законодавством.

Прогноз від МВФ на наступні 5 років

Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове зниження курсу гривні впродовж 2019-2024 рр. Про це йдеться у звіті МВФ за квітень 2019 року. Дані щодо імовірної динаміки курсу української національної валюти суттєво не відрізняються від минулорічних прогнозів.

Рік

Прогнозований курс гривні до долара США

2019

28,68

2020

29,95

2021

30,55

2022

31,01

2023

31,47

2024

31,94

ВВП України цьогоріч очікується на рівні 134 мільярдів доларів США. За оцінками МВФ, через п’ять років цей показник зросте до 206 млрд USD.

Надрукувати
мітки:
коментарів