Поділитись:

На узбіччях волинських доріг боролися із борщівником

Середа, 12 червня 2019, 23:15

Останніми роками на території Волині стає поширеним борщівник Сосновського. Щоб не допустити його поширення у смугах відведення автошляхів державного значення,підрядні підприємства ДП "Волинський облавтодор" і ПрАТ "Ковельське шляхово-будівельне управління № 63" взялися за активну боротьбу з ним.

Про це повідомляє прес-служба САД у Волинській області.

Останніми роками на території Волині стає поширеною висока красива рослина з крислатим лапатим листям, зонтичним суцвіттям дрібних білих квіточок і порожнистим стеблом. Все частіше можна побачити її і вздовж автодоріг області. Ця розкішна велетенська рослина манить до себе дорослих і дітей, та насправді її краса є підступною. Йдеться про отруйний представник флори – борщівник Сосновського. Його сік містить отруйну речовину фурокомарин, який при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри та слизової, які важко загоюються. А ще борщівник може викликати алергію, адже виділяє безліч ефірних масел. Алергічна реакція може виникнути як при контакті, так і шляхом попадання алергену в дихальні шляхи. Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо.

Борщівник розмножується головним чином насінням, швидко розростається і з часом утворює великі зарості, витісняючи іншу рослинність. Щоб не допустити поширення борщівника Сосновського у смугах відведення автошляхів державного значення,підрядні підприємства ДП "Волинський облавтодор" і ПрАТ "Ковельське шляхово-будівельне управління № 63" взялися за активну боротьбу з ним. Головне у цьому – не дати дозріти і висипатися насінню.

Порослі борщівника вздовж автодоріг ліквідовують шляхом скошування.

Ще одним ефективним механічним методом боротьби з борщівником є підрізання його коренів на глибині 8–12. Саме так ПрАТ "Ковельське шляхово-будівельне управління № 63" ліквідовує цю небезпечну рослину екскаватором-планувальником УДС 114 вздовж автодороги Р-15 Ковель – Володимир-Волинський – Червоноград – Жовква. Заодно і проводиться планування укосів.

Закликаємо користувачів доріг бути уважними і обережними на узбіччях автошляхів та в смузі їх відведення, адже найкращий спосіб запобігти опікам і алергії від борщівника – не стикатися з рослиною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асфальтний апокаліпсис: коли в Луцьку з’являться дороги?

 

Надрукувати
мітки:
коментарів