Поділитись:

Кожен п’ятий українець за кермом «залипає» у смартфон

Субота, 08 червня 2019, 20:30
Кожен п’ятий українець за кермом «залипає» у смартфон

Депутатам варто запровадити штрафи для пішоходів, котрі користуються телефонами переходячи дорогу. Впевнені в цьому поліцейські та водії. Бо вони через неуважність потрапляють під колеса. Хоча самі водії теж цим грішать.

За даними соціологічного дослідження кампанії «За безпечні дороги» в нашій країні гаджетом під час руху користується кожен п’ятий водій, незважаючи на наявність штрафів, – інформує 24 телеканал. 

Щороку в аваріях гинуть три тисячі українців. Телефонні дзвінки та СМС-повідомлення, які відволікають водія, – одна із причин. Керуючи авто, українці навіть примудряються влаштовувати прямі трансляції в соціальних мережах.

«При розмові телефоном вчетверо збільшуються шанси потрапити в аварію, а коли друкують повідомлення чи читають СМС, – в 23 рази збільшують шанси потрапити в ДТП»,
– пояснив аналітик кампанії «За безпечні дороги» Андрій Климчук.

Кожен п’ятий українець відволікається на телефонні розмови за кермом. Найбільше – у Києві, Миколаєві та Черкасах – там це робить кожен третій водій. Такі дані досліджень, проведених в межах кампанії «За безпечні дороги».

Кожен п’ятий українець за кермом «залипає» у смартфон

Кожен п’ятий українець за кермом «залипає» у смартфон

Засновник інтернет-порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов теж зізнається, що користується телефоном за кермом.

«У мене теж такі випадки були, коли я трошки затупив в телефоні, пройшло вже три секунди, тобі вже «бібікають» позаду», – розповів Антонов.

«В Україні досить низька лояльність та висока недовіра до патрульної поліції. Такі речі, як користування мобільним, не використання ременів безпеки, – довести важко. Людина не буде погоджуватись, вона не підписуватиме документи, протоколи, сплачувати штрафи», – заявив засновник інтернет-порталу dtp.kiev.ua Влад Антонов.

У поліції запевнили, що українці сплачують штрафи. Правила дорожнього руху забороняють водіям використовувати засоби зв’язку, але дозволена гарнітура. Пояснюють, що головне мати вільні руки.

Проте штрафи мізерні – 425 гривень. Щоправда, скількох порушників ними покарали, точної статистики немає.

Жодна справа не є важливішою, ніж життя. Якщо транспортний засіб рухається 50 кілометрів на годину і водій відволікається на дві секунди на гаджет, то 28 метрів він проїжджає всліпу, – пояснив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Штрафи для пішоходів

Пішоходів в Україні взагалі не чіпають, проте поліцейські та водії вважають, що це не правильно. Вони люблять переходити вулицю з телефоном в руках. І через це часто потрапляють під колеса автомобілів, тому штрафи треба запровадити і для них.

Достатньо кількох хвилин, аби переконатися, що більшість киян переходять дорогу в навушниках, або розмовляють телефоном. У Литві від початку цього року за використання гаджетів почали штрафувати і пішоходів. Адже там щороку під колесами автівок гинуло до сотні людей. Схожі закони діють у США та Німеччині. Зовсім відучити пішоходів від телефонів не вдалося, але кількість аварій з цієї причини суттєво зменшилося. Українські правоохоронці чекають, коли і наші законодавці внесуть такий пункт у закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
14:02
16 квітня 2024
15 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024