Поділитись:

Супрун розповіла, що таке ботулізм і "з чим його їдять"

Четвер, 06 червня 2019, 02:45
Супрун розповіла, що таке ботулізм і «з чим його їдять»

Міністерство охорони здоров'я України закупило 204 флакони сироваток проти ботулізму, які вирушили в регіони України. Раніше сироватки проти ботулізму надходили в Україну лише завдяки гуманітарним програмам, повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

За інформацією очільниці, від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіли 51 людина. А в Європі Україна взагалі "лідер" у кількості випадків захворювання на ботулізм.

Саме тому виникла потреба закупити партію якісних протиботулінічних сироваток канадського виробництва. Антитоксин ботулінічний авторизований країнами з суворими регуляторними органами США та Канади. Термін придатності на момент постачання – не менше 2 років.

Посадовиця наголосила, що найлегше заразитися ботулізмом, споживаючи рибу сумнівної якості, а також підкреслила, що профілактика – це найкращий захист свого здоров’я.

Отже, що таке ботулізм?

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник поширений у природі, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин – одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Що робити, аби вберегтися від ботулізму:

  • Краще не вживати копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування. Риба може бути заражена, але з’ясувати це до вживання не вийде. Токсини, які спричиняють отруєння, ззовні не псують продукти. В’ялена риба є "рекордсменкою" за кількістю отруєнь.
  • Будьте обережні також з іншими продуктами домашнього консервування – м’ясом, грибами та навіть овочами. Якщо вони були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином – також можуть стати причиною інфікування.
  • Забудьте про принцип "гаряче сирим не буває" – завжди ретельно дотримуйтеся норм теплової обробки продуктів.

Симптоми ботулізму:

Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після споживання зараженої їжі. Перший явно "ботулічний" симптом – порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на "сітку або туман" перед очима, предмети двояться перед очима, читати доволі важко, починається параліч очних м’язів.

Також виникає сильно виражена сухість у роті, важкість під час ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення. Також можуть з’явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), здуття живота, закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.

"Якщо маєте найменшу підозру на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину – препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть "протиотруту", то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків", – наголосила Супрун.

За оперативними повідомленнями, від початку року в Україні зареєстровано 45 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіли 51 людина.

"Насправді в Україні найгірша ситуація, в порівнянні з країнами Європейського Союзу. В середньому на рік в Україні трапляється 158-172 випадків ботулізму. А серед усіх країн ЄС – близько 200 випадків на рік. Над цією статистикою варто замислитися, перш ніж вкотре купувати тараньку в підземному переході", – резюмувала очільниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ризики мобільних кав’ярень

Надрукувати
мітки:
коментарів