Поділитись:

Україна опинилася на останньому місці в рейтингу фінансової грамотності

Середа, 05 червня 2019, 18:48
Україна опинилася на останньому місці в рейтингу фінансової грамотності

Україна разом із Польщею перебувають на останньому, 30-му місці, в рейтингу фінансової грамотності населення.

Зокрема, українці в основному не ведуть особистий бюджет. Про це свідчать дані загальнонаціонального дослідження USAID, – пише «Сегодня». 

Результат України за Індексом фінграмотності організації економічного співробітництва і розвитку становить 11,6 балів, тоді як середнім показником серед 30 країн є 13,2 бала.

Індекс формувався на підставі балів про фінансові знання (наприклад, базових понять відсотків, інфляції), ставлення до питань фінансів (коротко- і довгострокове мислення) і фінансову поведінку (заощадження, фінпланування).

«Низький результат України пов'язаний з поганими результатами, які стосуються відносини і знань. Середній бал за відношення до фінансових питань в Україні – 2,4 бала за шкалою від 1 до 5. Він набагато нижчий, ніж середній показник 3,3 бала. На низький бал за ставлення, очевидно, впливає нестійкий характер економічного зростання країни, дві фінансових кризи за останні 15 років, інфляція і девальвація національної валюти», – зазначив основний автор звіту Роберт Дрейк.

Рівень фінансової грамотності є найнижчим у віковій групі 18-24 роки (10,6 бала проти 12,1 у віковій групі 25-34 роки). На думку USAID, це вказує на те, що пріоритетними могли б стати ініціативи щодо фінансової грамотності в школах. 70% опитаних хотіли б, щоб дітей навчали, як розпоряджатися своїми фінансами.

В опитуванні взяли участь 2007 опитаних від 18 до 79 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів