Поділитись:

Золоті овочі: чому подорожчали продукти

Субота, 01 червня 2019, 13:25
Золоті овочі: чому подорожчали продукти

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital, проаналізував причини росту цін та чи має прогноз Нацбанку щодо уповільнення інфляції шанси справдитися.

Адже у 2019 році регулятор очікує уповільнення інфляції до 6,3% на кінець року та досягнення цільового показника 5% наприкінці 2020 року. Проте квітневий показник інфляції перевищив прогноз — 8,8% у річному вимірі та 1% у місячному вимірі.

Неочікуваний стрибок

Квітень 2019 року відзначився вищими показниками інфляції, ніж очікував Нацбанк. На 12,6% зросли ціни на овочі, а також на 1,2-07% на м’ясо, рибу, масло тощо. Харчові продукти поводять себе не так, як очікували в НБУ, і саме вони значною мірою стали причиною пришвидшення інфляції у квітні — хоч і не єдиною.

Що робитиме Нацбанк

Зараз головний і чи не єдиний ефективний інструмент НБУ для впливу на інфляцію — це облікова ставка, яку наприкінці квітня вперше за два роки знизили до 17,5%. Ми бачимо, що протягом 1,5 років цей інструмент насправді працював, попри активну критику, в тому числі з боку уряду. Інфляція справді уповільнилася, аж поки не зіграли погодно-аграрні фактори і не спричинили її новий стрибок.

Фактори, що сприяють росту інфляції

Погодно-аграрний фактор

Проблема полягає в тому, що погодний і, відповідно, аграрний фактори дуже важко передбачити, а вплив на ціни вони мають суттєвий: адже продукти харчування становлять дуже високу частку у споживчому кошику українця.

У квітні ціни на продукти підскочили, особливо — на овочі. Білокачанна капуста подорожчала на 43,9%, цибуля — на 29,1%.

У Нацбанку підвищення попиту на окремі харчові продукти через їх обмежену пропозицію на ринку назвали одним із тимчасових факторів, відповідальних за підвищення інфляції.


 

Зростання цін на овочі у квітні 2019

Білокачанна капуста

43,9%

Цибуля

29,1%

Буряк

16,8%

Морква

14,9%

Картопля

5,7%

Джерело: Держстат

Але продукти — не єдиний фактор впливу на ціни.

Енергетика та ціни на паливо

Другий фактор, про який згадав Нацбанк — це перебої з імпортом нафтопродуктів з Білорусі та обмеження з боку Росії. Ми вже чули заяви Росії про обмеження імпорту до України паливно-мастильних матеріалів. В цьому секторі РФ займала досить велику частку: у 2018 році Росія експортувала до України близько 3,3 млн тонн нафтопродуктів. Тому вплив цих обмежень на інфляцію буде відчутним.

З іншого боку, цієї весни глобальні ціни на газ зменшилися, що дозволило Нафтогазу знизити ціну на газ для населення: до 8,24 грн за кубометр з 1 травня порівняно з 8,55 на початку березня. Ефект від цього буде незначний, але збільшення тарифів на газ, яке прогнозували ще з початку року, у травні не відбулося, і це позитив.

Можливі загрози

Курс гривні

Серед ризиків, які можуть проявитися до кінця року — курсова стабільність. Якщо ми не зможемо налагодити нормальні відносини з МВФ до кінця року, є ризики курсових коливань, а це впливає на рівень цін, адже велика частина товарів, які ми споживаємо, імпортні.

Політична невизначеність

Дуже багато залежатиме від нового уряду і того, коли він з’явиться. Дострокові парламентські вибори можуть мати позитивний вплив, оскільки невизначеність закінчиться на три місяці раніше.

Від цього залежать також наші стосунки з міжнародними донорами та інвесторами. Адже поки існує політична невизначеність, інвестори не поспішають заходити в Україну.

Разом із тим, експерти не вважають прогноз НБУ по інфляції на 2019 рік — 6,3% — занадто заниженим, хоча наш власний прогноз є вищим — 6,8% на кінець року. Шанси на те, що збудеться прогноз НБУ, непогані, але це залежить від монетарної політики. У своїх розрахунках вони виходили з того, що вона буде пом’якшуватись, але у світлі останніх політичних подій пом’якшення може відкластися.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ціна на газ для населення: чому знижується і чого очікувати далі

Надрукувати
мітки:
коментарів