Поділитись:

Ціна на газ для населення: чому знижується і чого очікувати далі

П'ятниця, 31 травня 2019, 20:03

З 1 травня 2019 року ціна на газ для населення знизилася до 8247 грн за тисячу кубометрів порівняно з 8380 грн у квітні та 8550 грн у березні. Це стало можливим завдяки рішенню прив’язати ціну газу для населення до ціни для промисловості, якщо остання виявляється нижчою за регульовану.

Про те, що дає українцям прив’язка ціни на газ для населення до промислової, пояснив директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Нагадаємо: ціна для промисловості формується ринком та залежить від попиту та пропозиції. Тоді як регульована ціна для населення встановлюється урядом.

У травні ціна “Нафтогазу” для промислових виробників, які купують газ на умовах передоплати, становила 8337,6 грн за тисячу кубометрів, що дало “Нафтогазу” можливість знизити ціну відпуску для населення на 4 %.

"Проте ця прив’язка діятиме не у всіх випадках. Оскільки ціна газу для промисловості завжди зростає ближче до зими, уряд у своїй постанові встановив граничний рівень регульованої ціни, вище якої продавати газ населенню і виробникам тепла не можна. Вона визначається таким чином: до базової ціни “Нафтогазу” для промисловості (яка визначається окремою формулою і яка становить 8981 грн за тисячу кубометрів) з 1 травня застосовується коефіцієнт пониження 0,8. Щоб визначити кінцеву ціну для споживача, необхідно додати до базової ціни для промисловості ПДВ, тарифи на транспортування та розподіл, а також націнку роздрібних постачальників (газ-збутів)", – зазначив експерт.

Різниця за регіонами

Кінцева ціна може відрізнятися для споживачів відповідно до регіону, адже кожний з облгазів має свій власний тариф на розподіл.

Асоціація газового ринку, яка об’єднує облгази, вже опублікувала таблиці, у яких кінцева ціна газу розкладена на компоненти. Найнижча ціна на травень — 7737,65 грн за тисячу кубометрів, найвища – 8432,93 грн.

Такий розрив пояснюється тим, що частина розподільних компаній невеликі за розміром і працюють в містах, і тому мають невисокі витрати, а частина працюють у сільській або гірській місцевості і потребують більше витрат на обслуговування мереж. Тарифи для облгазів встановлює НКРЕКП – окремий регулюючий орган.

Прогноз на літо та зиму

У червні ціни на газ для населення трохи підростуть, а от у липні голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв очікує зниження ціни відпуску для населення на 8 % – до 5803 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ, витрат на транспортування та розподіл). Точна кінцева ціна для споживача залежатиме від регіону та постачальника газу.

Взимку ціна на газ для промислових споживачів може зростати – до 11-15 тисяч гривень за тисячу кубометрів. У такому випадку газ для населення буде надаватися за встановленою урядом граничною ціною. За підрахунками експертів, взимку кінцева ціна газу для населення може скласти від 9179 до 9888,8 грн за тисячу кубометрів.

"Якщо новий уряд не замінить чинну постанову Кабміну, ця система діятиме до 1 січня 2020 року, після чого для населення буде застосовуватись виключно ринкова ціна – тобто така ж, яку платить промисловість “Нафтогазу” на умовах передоплати. Ця ціна знижується або зростає, залежно від пропозиції газу на ринку та попиту на нього", – резюмував Роман Ніцович.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів