Поділитись:

В громадських будівлях з'являться підземні багаторівневі паркінги

Четвер, 30 травня 2019, 10:25
В громадських будівлях з'являться підземні багаторівневі паркінги

фото ілюстративне

З 1 червня в громадських будівлях можна будувати підземні багаторівневі паркінги – вступають в дію нові державні будівельні норми.

Про це розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – повідомляє Урядовий портал.

Згідно з новими нормами, вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки можуть проектуватися до 5 поверхів, тоді як автоматизовані підземні паркінги можуть мати до 9 поверхів.

«Нестача парко-місць у великих містах, біля великих громадських закладів – завжди проблема. І створення зручних підземних паркінгів, особливо багаторівневих, під такими закладами могло би стати вирішенням питання. До цього проектування багаторівневих підземних автостоянок не було унормовано в будівельних нормах. Зараз ми це передбачили», – зазначив заступник міністра.

Згідно з новими ДБН, допускається проектувати вбудовані, прибудовані або вбудовано-прибудовані підземні автостоянки до громадських будинків з умовною висотою до 50 метрів включно. А автоматизовані підземні автостоянки – до 9 поверхів включно. При цьому підземні автостоянки повинні бути забезпечені ліфтами або підйомниками.

Крім того, в’їзди і виїзди з підземних і підземно-надземних гаражів повинні бути віддалені від вікон житлових будинків і приміщень громадського призначення з постійним перебуванням людей, а також ділянок шкіл, інтернатів, оздоровчих та дошкільних закладів згідно з вимогами ДБН «Планування і забудова територій».

Вентиляційні шахти підземних і підземно-наземних автостоянок повинні передбачатися згідно з вимогами ВСН «Підприємства з обслуговування автомобілів» та ДБН «Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів».

Зі слів Парцхаладзе, прийняті зміни дозволять:

  • збільшити кількість парко-місць, які можуть проектуватися в складі громадських закладів;
  • заощадити простір на організацію таких парковок;
  • підвищити комфорт відвідувачів, які користуються індивідуальним транспортом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'являться парковки на дахах

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
30 березня 2024
24 лютого 2024
11:02
08 лютого 2024
27 січня 2024
21 вересня 2023
27 травня 2023
21 квітня 2023
23 березня 2023
16 березня 2023