Поділитись:

Розповіли, як дорослим захистити дітей від зваблення у мережі

Середа, 29 травня 2019, 04:44
Розповіли, як дорослим захистити дітей від зваблення у мережі

Міністерство соціальної політики України та Всеукраїнська благодійна організація "Український фонд "Благополуччя дітей" привертають увагу дорослих до проблеми зваблення дітей та підлітків у мережі Інтернет. Під гаслом "Батьківство – це виклик. Будьте пильними, аби чогось не проґавити" вони закликають дорослих дізнатися про способи протистояння і протидії цьому.

"За оціночними даними Ради Європи, кожна п’ята дитина в Україні стикається з сексуальним насильством у різних формах, – говорить Наталя Федорович, заступник Міністра соціальної політики України. – Цей досвід може залишити травму на все життя. І сьогодні чи не найбільше ризиків зосереджено в Інтернеті. Адже анонімна мережа – ідеальний простір для зловмисників, а вік користувачів мережі щороку знижується: погляньте на цифри".

Дослідження фіксують постійне зростання кількості випадків спокушання в мережі, або грумінгу. Ідеться про ситуацію, коли зловмисники за допомогою маніпуляцій схиляють дітей до створення матеріалів еротичного характеру, а іноді до реальних зустрічей та сексуального використання.

"Майже чверть європейських підлітків (23,1%) зізнаються, що зустрічалися з дорослими, з якими познайомилися в Інтернеті, при цьому третина з них нікому про це не розповідала!, – каже Тетяна Цюман, голова правління Фонду та експертка з протидії сексуальному насильству. – Ми посилаємося на дані наших колег із Польщі, Великобританії, США, тому що у нас подібні дослідження не проводяться, однак Україна повторює всі європейські тенденції в мережі – а значить, виклики перед нами ідентичні".

І справді, третина дзвінків на Національну дитячу "гарячу" лінію в 2017-2018 роках стосувалася небезпек в мережі Інтернет.

Чи означає це, що потрібно заборонити дітям виходити в мережу, зав’язувати нові знайомства чи спілкуватися без суворого нагляду? Якщо ідеться про підлітка – у жодному разі! Цим можна тільки зруйнувати довірливі взаємини та поглибити ризик.

Натомість краще запропонувати дорослим вивчити проблему, а дітей навчити правил безпеки, які будуть захищати їх краще за будь-які обмеження.

Кампанія "Уважні батьки" звертає увагу батьків та осіб, які їх замінюють, на те, що їм належить ключова роль у захисті дітей від загроз онлайн. Адже маніпулятори, зазвичай, обирають своїми цілями дітей, які потребують уваги, схвалення, та тих, які залишилися сам на сам із власними проблемами.

Відповіді на запитання, що таке грумінг, кому він загрожує, як проводяться зловмисники, а як варто поводитися уважним дорослим, легко знайти на веб-сторінці кампанії.

Починати розмову з дитиною радять з короткометражного фільму, юна героїня якого стала заручницею зловмисника, а її батьки цього не помічають. "Подивіться це відео разом – і вам буде про що поговорити", – зазначають організатори кампанії.

На сторінці також можна завантажити прості та змістовні сценарії бесід із дітьми та батьками (якщо йдеться про освітнє середовище), користуючись якими можна легко навчитися головних правил безпеки в Інтернеті. Будьмо пильними!

Стежити за кампанією можна у Facebook.

Довідка: Кампанія "Уважні батьки" вперше була реалізована 2017 року в Польщі Фундацією "Даємо дітям силу". В Україні кампанію адаптував і координує Український фонд "Благополуччя дітей" за підтримки ОАК Foundation та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині в бабусі забрали онуку нібито через домагання її сина (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
24 лютого 2024
27 вересня 2023
22 серпня 2023
17 червня 2023
01 травня 2023
03 березня 2023
02 березня 2023
03 лютого 2023
11 грудня 2022