Поділитись:

Створили робота зі збирання ягід: скоро він замінятиме людей

Вівторок, 28 травня 2019, 04:25

Всі ми міркуємо про майбутнє. Якими будуть школи майбутнього? Лікарні майбутнього? Офіси майбутнього? А хтось думав про ферми? Так от, цілком можливо, що на фермах майбутнього будуть працювати роботи.

У Великобританії створили робота, який збирає ягоди. Очікується, що автономна машина буде збирати 25 000 ягід на день, в той час як людина може зібрати 15 000 за 8-годинну робочу зміну, пише Українська правда. Життя з посиланням на The Guardian.

Поки що робот виглядає невпевненим, як дитина, що вперше взяла у руки ложку і витрачає одну хвилину на одну ягоду.

Але, якщо все піде як планується, це майбутнє у зборі плодів.

Робот коштує 700 000 фунтів і його вже тестують на фермах Великобританії.

Великобританія зустрілась з браком сезонних працівників зі Східної Європи. Частково через Брекзит, частково через те, що роботодавці з Польщі та Румунії у період інтенсивно зростаючої економіки переконують своїх громадян залишатись в рідних країнах.

Робота розробили у партнерстві з Hall Hunter.

Це один з основних сільхозвиробників ягід у Великобританії, який поставляє продукцію у такі супермаркети як Tesco, Marks &Spencer та Waitrose.

Зріст робота – 1.8 метра.

Керування роботом реалізується за допомогою сенсорів та 3D камер. Він вміє виявляти спілі ягоди завдяки машинному навчанню.

Розробники запевняють, що якщо робот працює на повну потужність, то на одну ягоду він буде витрачати приблизно 10 секунд або менше.

Потім він перенесе її на тацю, де ягоди сортуються відповідно до зрілості. Далі їх переносять у кошик й вони готові до відправлення у супермаркети.

Фінальну версію робота мають випустити наступного року. Він матиме 4 захвати, які будуть збирати ягоди одночасно.

Окремі тестування у Китаї виявили, що машина також може збирати томати. Його запускали й для збору цвітної капусти.

Цей робот – винахід доктора Мартіна Стоулена. Він читає лекції з роботехніки у Плімутському університеті.

Стоулен вирішив тестувати машини саме на малині: її важче збирати, бо це дуже м’яка ягода. Але він сподівається адаптувати технологію й до інших овочів та фруктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли подешевшає полуниця

Надрукувати
мітки:
коментарів