Поділитись:

Шахрайство через SIM-карту: у киянки вкрали майже 300 тисяч гривень

Субота, 25 травня 2019, 20:32
Шахрайство через SIM-карту: у киянки вкрали майже 300 тисяч гривень

Шахраї зняли 285 тисяч гривень з двох банківських рахунків киянки Анни Карачинцевої, поки вона перебувала за кордоном. Зловмисники отримали доступ до них, заблокувавши її SIM-карту.

Про це повідомляє "Сьогодні".

Кореспонденти дізналися подробиці ситуації і з'ясували, як убезпечити свої рахунки.

"Всі мої гроші були виведені з 3.00 до 4.00 ночі за київським часом. Це понад 200 тисяч гривень. Я отримую тільки відповідь – все, вже нічого зробити не можна. Гроші пішли", – розповіла потерпіла.

На пост жінки відгукнулися й інші жертви інтернет-шахраїв. У Аліни Нужненко за схожою схемою викрали номер. З банківської карти гроші не зняли, але оформили онлайн-кредит.

"Там сума відносно невелика. Там близько 15 тисяч, але там відсотки", – розповіла вона.

Жінка підозрює, що шахраї через SIM-карту зламали електронну пошту, де зберігалися документи та потім оформили кредит.

Постраждалі звернулися в поліцію. Правоохоронці почали кримінальне провадження за статтею "шахрайство".

"Слідчі направили доручення до департаменту кіберзлочинності для встановлення всіх фактів того, як саме було вчинено це шахрайство, а також в банківську установу. Банк не має права на період досудового розслідування нараховувати відсотки і вимагати сплати кредиту", – повідомив представник Дарницького управління поліції у Києві Євген Ласкін.

За словами фахівців, якщо в телефоні пропадає сигнал, цілком ймовірно, що саме в цей момент SIM-карту зламали. Користувачеві необхідно терміново звернутися до мобільного оператора, а потім – в банк.

Як гарантовано убезпечити свою "сімку", розповів начальник управління фінансово-економічної безпеки банку ПУМБ Тарас Базір.

"Якщо у вас не контрактний номер – перевести на контракт з забороною зміни SIM-карти або будь-яких дій по вашому телефону від інших – третіх – осіб. Це, принаймні, буде гарантією того, що ваш фінансовий телефон не замінять без вас", – зазначив він.

Фахівці також підкреслюють, що система безпеки банків з надійною репутацією відразу заблокує шахрайські операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів