Поділитись:

Huawei і Google: чи справді залишиться ваш смартфон без оновлень та додатків (доповнено)

Середа, 22 травня 2019, 21:02

Наприкінці минулого тижня уряд США вніс до «чорного списку» компанію Huawei – найбільшого китайського виробника телекомунікаційного обладнання та смартфонів. Це означає, що компанія не зможе купувати американські технології. Через кілька днів співпрацю з Huawei призупинила Google, за нею – провідні американські виробники чіпів Intel, Qualcomm, Xilinx та Broadcom. Тепер китайська компанія не зможе оновлювати систему Android на поточних моделях і встановлювати програми Google на майбутніх поколіннях своїх смартфонів.

Цього року Huawei випередила Apple за світовими продажами смартфонів: тепер вона на другому місці, Apple – на третьому, а на першому залишається Samsung. Санкції вдарять по її ринках у Європі та США. У компанії говорять, що на цей випадок вони розробили власні технології, альтернативні Android, і щонайменше три місяці протримаються без американських мікросхем. theБабель розповів, що сталося та до чого варто готуватися користувачам смартфонів Huawei.

Що сталося?

16 травня Міністерство торгівлі США внесло китайську корпорацію Huawei до «чорного списку» відповідно до указу президента Дональда Трампа про «іноземні загрози інформаційним технологіям». Huawei та її 70 філій в усьому світі потрапили до списку за підозрою «в діяльності, що суперечить нацбезпеці та зовнішньополітичним інтересам США». Тепер вона не зможе купувати запчастини, компоненти та програмне забезпечення американських виробників без спеціального дозволу влади США.

Рішення набуло чинності минулої неділі, 19 травня. Цього ж дня компанія Google припинила співпрацю з Huawei: вона більше не поставляє їй обладнання та програми. Наступного дня, 20 травня, приклад з Google взяли провідні американські виробники чіпів Intel, Qualcomm, Xilinx та Broadcom. Вони припинили співпрацю з Huawei «до особливого розпорядження» влади США.

Як зазначили, уряд США намагається влаштувати блокаду Huawei в усьому світі, агресивно переконуючи інші країни не використовувати обладнання Huawei у мережах наступного покоління 5G.

«Такий екстремальний сценарій відмови від мережі Huawei відкине Китай на багато років назад і навіть може розглядатися ним як оголошення війни», – сказав аналітик Rosenblatt Securities Раян Кунц.

Таке рішення Білого дому – черговий вияв американсько-китайської торгової війни. Тиждень тому країни обмінялися підвищенням мит на імпорт товарів одна одної.

У мене смартфон Huawei, він перестане працювати?

Якщо ви вже користуєтеся смартфоном Huawei, то він працюватиме з програмами Google, але з деякими обмеженнями. А ось із майбутніми моделями цієї компанії все набагато гірше.

Після того, як Huawei потрапила до «чорного списоку», вона зможе використовувати тільки загальнодоступну версію Android із відкритим вихідним кодом. Це означає, що смартфони Huawei не отримуватимуть оновлення для Android від Google. А наступні покоління телефонів компанії не матимуть доступ до сервісів Google, враховуючи Gmail, Google Play, браузер Chrome, YouTube, Google Maps та інші.

У Google обіцяють, що власники нинішніх смартфонів Huawei, на яких уже стояли програми, зможуть і надалі ними користуватися та завантажувати оновлення.

«Для наших користувачів сервісів Google Play і захист безпеки Google Play Protect продовжуватимуть функціонувати на наявних пристроях Huawei», – сказав представник американської компанії. Це підтвердила і команда Android.

Huawei – один із найбільших у світі виробників телекомунікаційного обладнання, смартфонів та інших пристроїв. Компанія стрімко нарощує обсяги продажів телефонів. У першому кварталі 2019 року Huawei продала 59,1 мільйона пристроїв і обігнала за цим показником Apple, посівши друге місце у світі після Samsung.

Ці санкції практично не вплинуть на продажі Huawei на китайському ринку. Там давно заборонили більшість сервісів Google, і тому компанія продає смартфони зі зміненою версією Android. А от європейський та американський бізнес Huawei значно постраждає.

Huawei також дуже залежить від американських виробників мікросхем. Intel був основним постачальником серверних чіпів для китайської компанії, Qualcomm забезпечував процесори і модеми для смартфонів, Xilinx – інтегральні мікросхеми програмованої логіки, а Broadcom – комутаційні чіпи.

Як відреагували в Huawei?

Представники Huawei відповіли, що оцінюють наслідків від потрапляння до «чорного списоку» уряду США. Але очевидно, що компанія готувалася до такого розвитку подій.

Приблизно з середини 2018 року Huawei накопичувала мікросхеми та інші компоненти, щоб підтримувати свій бізнес протягом щонайменше трьох місяців, якщо США обмежать доступ до своїх технологій.

У березні 2019 року в компанії повідомили, що розробили власну мобільну операційну систему на заміну Android – на випадок санкцій США. Деякі з цих технологій уже використовують у продуктах, які продаються в Китаї. До такого «плану Б» компанія готувалася протягом кількох останніх років.

Китайська влада заявила, що «звернула увагу і буде вивчати» рішення Білого дому.

«У той же час уряд підтримує китайські компанії у використанні всіх юридичних інструментів для захисту своїх законних прав», – сказав представник китайського МЗС Лу Кан.

Заява Huawei

"Huawei зробила значний внесок у розвиток ОС Android. Як один з ключових глобальних партнерів Android, ми тісно співпрацювали з відкритою платформою для розробки екосистеми, яка є необхідною як для користувачів, так і для розвитку галузі в цілому. Huawei продовжуватиме надавати оновлення безпеки та післяпродажне обслуговування всім смартфонам та планшетам Huawei і Honor, що були продані або є в наявності на складах по всьому світу", – повідомив прес-офіс команії в Україні.

Також ми хотіли би поділитися з вами заявами Google та Android.

Заява Google

"Ми виконуємо дане розпорядження та аналізуємо можливі наслідки. Наші сервіси – Google Play та пакет сервісів із забезпечення безпеки Google Play Protect – і надалі функціонуватимуть на існуючих пристроях Huawei", – запевнили в компанії.

Заява Android

"Запевняємо вас, що ми дотримуємося всіх вимог уряду США. Такі сервіси, як Google Play та система безпеки Google Play Protect, продовжуватимуть працювати на наявних пристроях компанії Huawei", – наголосили в прес-службі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США дозволили Huawei тимчасово відновити роботу

Надрукувати
мітки:
коментарів