Поділитись:

"Їхати 100 кілометрів, щоб здати ЗНО – це знущання", – Ігор Лікарчук

Вівторок, 21 травня 2019, 23:09

Не варто сподіватися на хороший результат ЗНО, якщо абітурієнтам не забезпечують нормальних умов для його складання.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

"Якщо одинадцятикласника підняли ранесенько, посадили в шкільний автобус(!) і 70-100!кілометрів везли для складання ЗНО з математики, то чи не є це психічним і фізичним знущанням над ним? Упевнений, що це знущання. Витонченим садизмом є очікування від таких абітурієнтів хорошого результату", –йдеться в дописі.

Ігор Лікарчук також стверджує, що система ЗНО потребує змін, однак УЦОЯО не хоче або й не здатний запровадити нові технології проведення зовнішнього оцінювання.

"Знущань і садизму можна було б уникнути, якби УЦОЯО запровадив нові технології проведення зовнішнього оцінювання без паперових носіїв, котрі дали б можливість: а) уникнути фізичних і психічних знущань над абітурієнтами; б) складати тести за місцем проживання і не один раз; в) абітурієнту обирати один результат із кількох власних. Але УЦОЯО не хоче і, навряд, чи здатний зробити щось подібне. Йому набагато легше й вигідніше продовжувати жувати одну й ту саму кашу, у вигляді технології проведення ЗНО на паперових носіях, десять років підряд. Це свідчить про те, що система ЗНО зупинилася в своєму розвитку. А якщо система не розвивається, то вона неминуче переходить в стадію стагнаціі та деградації. Що і маємо...", – написав Лікарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів