Поділитись:

Голос, який поки не звучить. Чого очікувати від Вакарчука на виборах

Четвер, 16 травня 2019, 15:15

Сьогодні, 16 травня, відбулася презентація нової політичної сили в українській політиці – партії Святослава Вакарчука «Голос». Закривши очі на технічні моменти, які відверто стали однією із причин провальної картинки презентації, ми не почули від нових облич реальних пропозицій, реальної стратегії, реального плану дій щодо змін в Україні.

«За все добре, проти всього поганого» – теза, яка характеризує практично всі політичні сили України. І, на жаль, Святослав Вакарчук зі своєю командою не став винятком. Тому можна констатувати, що «Голос» поки що не звучить.

Ядро у команді співака складають Ярослав Юрчишин, Соломія Бобровська, Ярослав Желізняк, Юлія Клименко. Люди, які не перший рік займаються політикою і які мають непогані професійні навички та необхідний  досвід. Але чи достатньо у них буде ресурсів, сил та політичної волі, щоб впроваджувати зміни в країні, якщо вони, навіть при найкращих розкладах, пройдуть до парламенту? Яку риторику займе новостворена партія: таку ж, як і Володимир Зеленський, який не планує співпрацювати зі старими політиками, чи навпаки – «Голос» спробує об’єднати навколо себе найкращих її представників разом із новими обличчями?

Звідси випливає і питання фінансування партії Вакарчука. Є припущення, що неофіційно партію «Голос» фінансово підтримуватиме чеський бізнесмен Томаш Фіала, а також український олігарх Віктор Пінчук. Зокрема телеканал останнього часто першим анонсує події, пов’язані із паном Святославом.

Сам Святослав Вакарчук, звичайно, заперечує будь-яку підтримку із боку українських олігархів. І, чесно кажучи, після презентації його політичної сили йому хочеться вірити. Напевно, одна із найгірших презентацій за останніх 20 років в Україні. Відверта нестача людей, погана медіапідтримка, малочисельна команда, відсутність конструктиву. Тим не менш 100 % пізнаваність та велика популярність співака в Україні залишають шанси за ним та його командою пройти до парламенту, набравши від 5 % до 10 % голосів.

Власне, тенденція на популізм як в світі, так і в Україні продовжує зростати. Залишається тільки надіятися, що в майбутньому ми почуємо «голос конструктиву», а не пустих обіцянок. Чого чекати від нових несистемних політиків українцям – наразі сказати важко. Хоча слід зауважити, що Вакарчук, на відмінну від Зеленського, вже був у Верховній Раді, і слід зауважити, сам склав свої повноваження, зрозумівши, що займається не тією справою. Тепер, очевидно, для співака ситуація змінилася, і він, як-то кажуть, «дозрів» до політичного життя.

Сам Вакарчук після подій Революції Гідності декілька років їздив на навчання у Стенфорд. Офіційний сайт університету каже, що Вакарчук навчається за Ukrainian Emerging Leaders Program (Програма підготовки нових українських лідерів). Чи допомогло йому це навчання – кожен зможе зробити висновки сам вже у найближчому майбутньому. Можна сподіватися, що він завів там необхідні зв’язки, які допоможуть йому у майбутній професії.

І поки люди вже обдумують, чи об’єднається Вакарчук із Зеленським, чи піде в опозицію до новобраного Президента, залишається відкритим питання: чи набере «Голос» достатньо голосів, щоб стати суттєвою силою в новому скликанні Верховної Ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів