Поділитись:

У Конституційного суду – новий голова

Середа, 15 травня 2019, 05:42
У Конституційного суду – новий голова

Судді Конституційного суду проголосували за звільнення Станіслава Шевчука з посади судді. Новим головою суду обрали Наталю Шапталу.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на джерела у КС.

Рішення про звільнення Шевчука його колеги ухвалили під час засідання у вівторок 14 травня.

За даними Bihus.Info, рішення підтримали 12 суддів з 18.

Підставою для звільнення Шевчука з посади став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі системні і істотні порушення.

Зокрема, у документі йдеться: "Комісія дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука Станіслава Володимировича з посади судді Конституційного суду у зв'язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та системним нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України та виявило його невідповідність займаній посаді".

Пізніше на сайті КС з'явилась постанова про звільнення Шевчука.

У Конституційного суду – новий голова

Станіслав Шевчук, екс-голова Конституційного суду.

Водночас, на засіданні у вівторок судді також призначили нового очільника суду. Головою Конституційного суду стала Наталія Шаптала.

Пізніше прес-служба КС підтвердила цю інформацію.

"На спеціальному пленарному засіданні головою Конституційного суду України обрано Наталю Шапталу. Відповідно до статті 33 Закону України "Про Конституційний суд України" голову Суду обирають на спеціальному пленарному засіданні Суду лише на один трирічний строк", – йдеться у повідомленні.

Наталія Шаптала народилася 18 квітня 1959 року у Донецьку.

У вересні 2010 року її призначили суддею Конституційного суду України.

24 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного суду присяги судді", якою звільнила за порушення присяги суддів 5 КС та запропонувала президенту та з’їзду суддів звільнити за порушення присяги ще 7 суддів.

Серед останніх була Наталя Шаптала.

Підставою для звільнення вказаних суддів КС парламент визнав ухвалення ними з порушенням закону та свого обов’язку низки резонансних рішень у період правління Віктора Януковича – зокрема, у так званій справі про парламентських "тушок" та у справі про повернення Конституції 1996 року.

Вона була у складі Конституційного суду, який ухвалював так звану "конституційну реформу Януковича", яка розширила повноваження президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Зеленського СБУ може очолити офіцер-мільйонер з "Батьківщини", – ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
22 березня 2024
10 січня 2024
04 січня 2024
30 вересня 2023
10:50
14 червня 2023
26 травня 2023
23 травня 2023
03 лютого 2023