Поділитись:

Українська вчена В'язовська здійснила прорив у математиці

Середа, 15 травня 2019, 00:30
Українська вчена В'язовська здійснила прорив у математиці

Українська математик Марина В'язовська зі своєю командою знайшла універсальний спосіб, який вирішує цілий клас проблем про те, як найкраще розмістити у 8- та 24-вимірних просторах точки, які відштовхуються одна від одної. Це називають "проривом на рівні видатних математичних відкриттів дев'ятнадцятого століття", – інформує TEXTY.ORG.UA.

Щоб пояснити на фізичних прикладах:

У фізичному світі це може бути, наприклад, "нескінченний" набір електронів, які відштовхуються один від іншого з метою встановити конфігурацію якнайменшої густини.

Або точки, що представляють центри довгих закручених полімерів у розчині, які намагаються не склеїтися докупи.

Українська вчена В'язовська здійснила прорив у математиці

Таких проблем безліч, і досі було неочевидно, що у всіх їх те саме математичне розв'язання. У більшості вимірів, вважають математики, це не так.

Але виміри 8 та 24 виявилися симетрично конфігурованими. Мовою математики, вони мають "універсально оптимальні" конфігурації.

Раніше В'язовська довела, як найщільніше розмістити сфери однакового розміру у вимірах 8 та 24 – тепер її робота стала більш "загальною".

Наразі виміри 8 та 24 – як і одновимірна лінія – єдині відомі виміри, які мають універсально оптимальні конфігурації. Ще одним кандидатом на таку конфігурацію є рівносторонній трикутник у двовимірній площині, але це не доведено.

Натомість у відомому нам із чуттів тривимірному просторі все не так. Різні конфігурації точок кращі в різних обставинах, а для деяких проблем математики досі не знають, яка конфігурація точок є оптимальною.

"Міняєш вимір або трішки міняєш задачу – й речі можуть стати цілком невідомими. Я не знаю, чому так збудовано математичний усесвіт", – каже Річард Шварц, математик з Браунського університету.

Може здатися дивним, що виміри 8 чи 24 поводяться інакше, ніж, скажімо, виміри 7, чи 18, чи 25. Але математики віддавна знали, що задача оптимального розміщення об'єктів у просторі по-різному працює в різних вимірах.

У тривимірному просторі найкращою є "піраміда апельсинів" (так розміщуються ядра гармат – хоча це робили інтуїтивно задовго до математичного доведення). Подібну "підаміду" можна створити для будь-якого вищого виміру, але зі збільшенням виміру – зростають проміжки між сферами.

Однак у восьмому рівні раптом стає досить місця, щоб нові сфери розміщувати у ці проміжки. Те саме знову відбувається у вимірі 24.

Ці дві математичні гратки (решітки) з невідомих математикам причин є універсальними для різних сфер математики – від теорії чисел до аналізу математичної фізики.

Математики давно на основі непрямих доказів підозрювали, що ці гратки (решітки) є універсально оптимальними, проте не уявляли, як це довести.

У 2016 році В'язовська здійснила перший крок для доведення, а зараз здійснено важливіший, бо більш універсальний доказ.

Команда математиків, які здійснили прорив:

Українська вчена В'язовська здійснила прорив у математиці

Для довідки:

Українська вчена Марина В’язовська отримала міжнародну "Премію Салема 2016" з математики, яку щороку присуджують молодому вченому за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур'є.

Як зазначається, "Премія Салема" для математиків є аналогом Нобелівської премії.

Комісія присудила премію В’язовській за її відкриття – щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах із використанням методів модульних форм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стартувала Європейська олімпіада з математики для дівчат

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
04 квітня 2024
20 березня 2024
17 березня 2024
01 березня 2024
25 січня 2024
10 січня 2024
21 листопада 2023
31 жовтня 2023
30 жовтня 2023