Поділитись:

Місцеві бюджети Волині можуть втратити десятки мільйонів

Вівторок, 14 травня 2019, 10:32
Місцеві бюджети Волині можуть втратити десятки мільйонів

Реформа місцевого самоврядування, зокрема децентралізація, потребує серйозної законодавчої підтримки, тому АМУ закликає парламентарів підтримати законопроекти, які очікують громади і які не дозволять згорнути в країні децентралізацію.

А також в Асоціації застерігають народних обранців від ухвалення трьох законопроектів, через які місцеве самоврядування України втратить мільярди гривень, а у місцевих бюджетах Волині недорахуються десятків мільйонів. Ці закони, як наголошують в Асоціації міст України, несуть загрозу для фінансової спроможності місцевого самоврядування та мають на меті згортання децентралізації.

"Децентралізація – важливий інструмент перетворення нашої країни на сучасну європейську державу зі спроможним місцевим самоврядуванням, що має достатньо повноважень та ресурсів для забезпечення комфортного і благополучного життя людей. Тому створення адекватного законодавчого поля для децентралізаційної
реформи – це одночасно і велика відповідальність, і найбільша інвестиція у майбутнє. Адже, у центрі цієї реформи – люди, їхні інтереси та потреби", – зауважив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

На жаль, уже понад рік не ухвалюють закони, що сприяють та поглиблюють децентралізацію. Так, 3 квітня 2018-го парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Після цього – жодного нового закону або змін до чинного законодавства. 

Зважаючи на це, АМУ закликає українських парламентарів підтримати дев’ять законопроектів, які захистять інтереси громад та дозволять продовжити в Україні децентралізацію і реформу місцевого самоврядування. Разом із тим Асоціація застерігає народних депутатів від ухвалення трьох законопроектів, які несуть загрозу для фінансової спроможності місцевого самоврядування та мають на меті згортання децентралізації.

Аналітичний центр АМУ підготував перелік законопроектів, ухвалення яких сприятиме продовженню децентралізації та реформуванню місцевого самоврядування і тих, що можуть нашкодити розвитку місцевого самоврядування в Україні. 

До речі, як звертає увагу Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID, останнім часом у Верховній Раді України деякі політичні сили активізували свою діяльність на спробах знецінити результативність реформи з децентралізації в системі місцевого самоврядування України. Цим самим нехтуючи основоположними принципами функціонування місцевого самоврядування, що визначені у Конституції України (статті
140 і 142) та міжнародному праві – Європейській хартії місцевого самоврядування (стаття 9).

Місцеві бюджети Волині можуть втратити десятки мільйонів

Місцеві бюджети Волині можуть втратити десятки мільйонів

Там часом фінансові системи місцевого самоврядування повинні бути достатньо диверсифіковані і мати підвищувальний характер, а держава, за національним законодавством – зобов’язана фінансово підтримувати місцеве самоврядування. Натомість без належного економічного обґрунтування на розгляд Верховної Ради України пропонуються три основні законопроекти, які суттєво звужують сферу дохідності місцевих бюджетів.

Як вважає Гром, найцинічніший законопроект №10154-1 1 від 20.03.2019 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів», яким передбачається скасування акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами, що оподатковується в розмірі 5 % вартості виробів і зараховується до місцевих бюджетів усіх територіальних громад. За таких умов місцеві бюджети України втратять у межах 2,4 млрд. гривень, а Волинської області – понад 50 мільйонів. До того ж, втрати місцевих бюджетів області розраховані за даними фактичних надходжень, тоді як за розрахунками місцевих рад у 2019 році надходження мали б скласти понад 100 млн гривень.

«Законотворці замість вжити додаткових заходів щодо посилення боротьби з тіньовою торгівлею тютюновими виробами, висувають – як основний аргумент скасування податку – наявність проблем адміністрування, де кожний другий суб’єкт роздрібної торгівлі, за окремими оцінками, не платить, або платить не в повному обсязі, цей податок», – зауважує консультант-«ПУЛЬСовик».

Не менш важливими для територіальних громад, на думку Заслуженого економіста України, є нині надходження до місцевих бюджетів пайової участі забудовників у розвиток інфраструктури громад (законопроект №8124 від 15.03.2018 року). Тут, із його слів,втрати складатимуть для місцевих бюджетів громад України 2 млрд гривень, а в області – в межах 20 млн. гривень. Він також наголошує, що не менш вагомими можуть бути втрати місцевих бюджетів усіх рівнів, передбачені проектом Закону України №6489 від 23.05.2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення», яким скасовується надане органам місцевого самоврядування право щодо здійснення контролю за
дотриманням законодавства про працю. Це при тому, що протягом усього часу Незалежності України не встановлено дієвого держконтролю за тіньовою виплатою зарплати і бюджети всіх рівнів втрачають величезні суми податку з доходів фізичних осіб, а Пенсійний фонд та інші соціальні фонди – єдиного соціального внеску.

Тож Асоціація міст України, відстоюючи права місцевого самоврядування, категорично стоїть на позиції недопущення прийняття вищезгаданих законопроектів, що може призвести до серйозного розбалансування місцевих бюджетів і позбавлення територіальних громад суттєвого фінансового ресурсу для здійснення своїх повноваження, а тому підтримка Асоціації в цьому питанні може бути вагомою, якщо не вирішальною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів