Поділитись:

На Брищенському полігоні працює санстанція

Понеділок, 13 травня 2019, 12:50

Знайти порозуміння із громадою, яка мешкає неподалік сміттєвого полігону поруч із селом Брище, поки що важко. Адже є претензії щодо дотримання екологічних норм. Нині на території працюють представники санітарних служб, які вже на днях нададуть свої висновки щодо якості води, землі, повітря.

Про це під час засідання постійної комісії з питань ЖКГ повідомив керівник КП «Луцькспекомунтранс» Валерій Кузьмич. Його підприємство обслуговує полігон.

Він розповів, що систематично відбуваються зустрічі із громадою, однак виникають нарікання. Це може стати проблемою, адже нині є потреба у розробці проектної документації щодо нової черги на полігоні. При цьому, додав перший заступник міського голови Григорій Недопад, на полігон сміття зводить не лише Луцьк, а й шість громад, хоча, звісно, левова частка тут саме міського сміття.

Головна претензія нині зводиться щодо поводження з фільтратом. Це речовина, яка накопичується після пресування сміття. Місцеві стверджують, що фільтрат виходить за межі чаш, які мають ізоляцію, а отже може забруднювати територію. Про порушення на полігоні повідомляли і екологи, які виставили претензію на понад 4 мільйона гривень. Однак у департаменті житлово-комунального господарства це оскаржують.  

 «Цей фільтрат, який відштовхувався назовні, ми відкачували машинами і підвозили у пожежну водойму, яку використовували ще для старого полігону, який зараз закрили і рекультивували. Коли будувався новий полігон, була побудована нова пожежна водойма. Стара пожежна водойма втратила свою цінність. Вона практично не потрібна, встелена плівкою, яка не дозволяє проступати. Ми відвозили фільтрат туди і через це наробили багато шуму», - зазначив Валерій Кузьмич.

Він каже, що полігон пересипають та обгортають. Проблему з фільтратом вдалося тимчасово зупинити, але після дощів знову проблема виникла.

«Якщо ми і забруднюємо територію, то в межах 10-20 метрів навколо полігону. А у нас захисна зона 300 м від полігону. За 300 метрів від полігону практично ніяких викидів, виливів немає», - додає він.

Також Валерій Кузьмич переконує, що раз у місяць двірники зачищають територію, якщо сміття розносить вітер за межі захисної зони.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Брищенський полігон: як гниє луцький непотріб та чому екологи обурені (ФОТО)

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
18 січня 2024
20 листопада 2023
14 листопада 2023
17 жовтня 2023
12 жовтня 2023
08:00
27 вересня 2023