Ніна ШПИЛЬОВА: «Щоб працювати медсестрою, треба дуже любити свою роботу»

Автор: Андрій Лучик |
Неділя, 12 травня 2019, 14:00

12 травня в усьому світі відзначають День медичної сестри. Напередодні свята «Конкурент» вирішив поспілкуватися із медсестрою, яка би більше розповіла про особливості цієї галузі.

Такою представницею цієї поважної професії виявилася Ніна Шпильова , яка працює 16 років операційною медсестрою у Волинській обласній клінічній лікарні та допомагає хірургу робити операції на серці.

Ми піднімаємося на другий поверх в операційний блок. Беремо по каві і наближаємось до новенької операційної.

Операційна поділена на кілька частин: в одній стоять шафи і столи. На одному з них – три монітори комп’ютера. Це – передопераційна. В іншій частині, відділеній дверима та вікном – операційний стіл та якесь обладнання, призначення якого невідомо для непосвяченої в медичні тонкощі особи.

«Це наша нова операційна. Це – рентгенівський апарат C-арка SIEMENS, а це – абляційна установка., – розповідає Ніна Шпильова. – Обладнання закуплене в рамках субпроекту Світового Банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

З розмови дізнаємося, що радіочастотну абляцію використовують, коли людина має порушення ритму серця. Тоді в уражену ділянку заводять електрод і дозовано прогрівається точно задана ділянка серця, яка відповідальна за аритмію. У результаті, хвороба зникає. Такі операції здійснюються за допомогою контролю рентгену.

Для того, щоб працювати в таких умовах, операційна бригада повинна носити захист від рентгенівського випромінювання – спеціальні свинцеві фартухи, які важать близько 5 кілограм. Іноді в такому обладунку потрібно вистояти до 5 годин в операційній…

Ми робимо по ковтку кави і розпочинаємо розмову.

– Якими бувають медсестри? Операційна і палатна?

– Ні, типів медичних сестер є декілька. Зокрема: маніпуляційна, перев’язочна, палатна, медсестра в поліклініці, яка на прийомі з лікарем сидить. Вони всі медсестри. Палатна медсестра працює напряму з хворим. Вона повинна забезпечувати комфорт пацієнта, певні умови перебування його в лікарні. А операційна медсестра працює безпосередньо з хірургом, бере участь в найважливішому – в операційному втручанні. І вона, в першу чергу, думає, як забезпечити комфорт хірургу в операційній. Тому що від злагодженої роботи операційної бригади залежить і хід, і результат операції.

– А скільки в бригаді є людей?

– В бригаді в нас є хірург, медсестра і молодша операційна медсестра.

– А анестезіолог?

– Наші операції проходять під місцевим наркозом. І тому медсестрі потрібно прикласти зусиль для того, щоб хворий почував себе у безпеці, ми намагаємось налаштовувати хворого на позитивний лад, адже людина перебуває у свідомості, і, природно, в цей час хвилюється. Ми намагаємось надати йому моральну підтримку.

– Які є обов’язки операційної медсестри? Вже почали говорити, що головне – забезпечити комфорт хірурга.

– Операційна медсестра завжди залишається за кадром. Її ніхто не впізнає на вулицях, і її робота залишається непоміченою для загалу. Окрім того, що вона бере участь в оперативному втручанні, операційна медсестра зобов’язана підготувати перев’язочний матеріал, інструменти; білизну, забезпечити їхню стерильність. І після закінчення операції у мене є ряд обов’язків: потрібно здійснити дезінфекцію та передстерилізаційну очистку інструментів , та підготуватись до наступного операційного дня. Окрім того, операційна медична сестра відповідає за документальне оформлення функціонування операційної, а цей чималий комплект документів. Не кожен витримує таке навантаження.

– Який режим роботи медсестри?

– Режим роботи? Ми фактично перебуваємо в робочому режимі цілодобово. Адже в будь-який момент може виникнути нагальна потреба надати хворому невідкладну допомогу. І тоді не важливо, яка це пора доби: чи день, чи ніч.

Раніше я працювала у операційній, де проводилось таке обстеження як коронарографія, а також стентування коронарних судин. У цьому відділенні я працювала з Шаруком Олександром Віталійовичем та Кургановичем Станіславом Михайловичем. Вони справжні майстри своєї справи. Стентування проводиться при інфаркті міокарда. Серед ночі може бути виклик, і в тебе немає часу нафарбуватися, чи навіть вмитися! Ти, в чому є, біжиш на роботу, тому що там питання іде на хвилини. Ти прилітаєш в лікарню, і за 10 хвилин мусиш «розгорнути» операційну.

– Чи відчуваєте ви якусь зверхність від лікарів стосовно медсестер?

– Мені пощастило працювати з найкращими лікарями нашої лікарні. Уже багато років я працюю з таким фахівцем як Біскуб Ігор Петрович . Це людина, з якою надзвичайно комфортно працювати. Адже він справжній професіонал та викликає захоплення своєю роботою. Ігор Петрович надзвичайно відповідальний, уважний та надзвичайний лікар. Спостерігати за його діяльністю та допомагати йому – суцільне задоволення. Намагаюсь максимально полегшувати йому роботу, коли він простягає руку, я розумію лікаря без слів і йому не потрібно зайвий раз озвучувати, що потрібно саме в цей момент. Хороша медсестра розуміє лікаря з півслова. І хірург завжди цінує це.

– Добре, а чи є зверхність медсестер стосовно санітарок ?

– Мені більше подобається визначення молодша операційна сестра. Адже від кожного з нашої команди залежить хід та результат операції. Ми як один злагоджений механізм. Я приїхала на проживання до Луцька у 2002 році з Херсонщини, тоді ж прийшла працювати в обласну лікарню. Познайомилась з молодшою операційною медсестрою Ольгою Ковальчук. І з того часу ми з нею працюємо пліч-о-пліч. Ми – як одна сім’я.

– Чи є в лікарів і медсестер якісь прикмети чи забобони? Що можна робити перед операцією, чого не можна, і так далі?

– Зазвичай, лікарі вірять в щасливу операційну шапочку. Вона може бути потерта, старенька, але вони її не міняють. Вони носять тільки ту шапочку, бо вона для них щаслива. Це найпоширеніший забобон. А загалом у кожного свої прикмети та особисті переконання, про які я розповідати не буду.

– В мене тут таке запитання. Як часто медсестра миє руки? Як взагалі готується і персонал, і операційна до операції?

– Є таке поняття стерильність. Чи, наприклад, на професійному жаргоні є таке поняття «помита», чули? «Я помита». От в мене, наприклад, дзвонить телефон. Я його залишаю в передопераційній і ставлю віброрежим. І коли там важливий якийсь дзвінок, молодша медсестра може підняти телефон, і каже, що «вона помита». Багато хто не розуміє, що таке «помита».

«Помита» – це стерильна. Як досягається стерильність? Спочатку ти вдягаєш на себе костюм. Одягаєш шапочку, ховаєш волосся. Потім маску. Вдягаєш свинцевий фартух. Йдеш в операційну і миєш руки. Спочатку руки потрібно помити милом, потім антисептиком. Потім на цей же ж захисний фартух ти вдягаєш стерильний халат. Потім вже вдягаєш стерильні рукавички. І коли ти вже вдягнув стерильний халат і стерильні рукавички, ти вже стерильна, ти – «помита». Ти не маєш права ні до чого торкнутися. Ти маєш право торкатися тільки операційного столу, операційної рани і того, що накрите стерильною білизною.

– А як дезінфікується операційна?

– Перед початком робочого дня операційна миється, кварцується, і тоді ми вже тільки маємо право подавати хворого. Раз на тиждень потрібно робити генеральне прибирання. Генеральне прибирання – це коли зсовують меблі на середину, миють стіни, миють підлогу, кварцують. І після кожної якоїсь інфекційної операції (але в нас тут, зазвичай, «чисті» операції) також проводимо генеральне прибирання. День починається з прибирання і з кварцування.

– Чи хоче медсестра стати лікарем?

– Важливо відчувати задоволення від свої роботи, адже це чимала частина нашого життя. Я свою роботу обожнюю, я відчуваю задоволення від кожного дня, проведеного в обласній лікарні. Думаю, що не кожному так щастить.

На даний час я здобуваю освіту в СНУ на біологічному факультеті, спеціальність «лабораторна діагностика».

– Скільки в середньому заробляє медсестра?

– В середньому? (посміхається. – К.) Звичайно, хотілося б, що наша робота оплачувалася гідно. Адже це чимале навантаження (врахувати хоча б необхідність перебування у свинцевому фартуху під рентгенівськими променями, це ж впливає і на загальний стан здоров’я, а також на репродуктивний стан жінки). Зараз зарплата медсестри – трішки більше мінімальної.

Скажу так, щоб працювати медсестрою, треба дуже любити свою роботу. А я не уявляю свого життя без операційної. Це – просто кайф.

– А чи є сподівання на медичну реформу, що буде працюватися і легше, і краще?

– Звісно є. Але легше, напевно, не буде. Тому що, якщо реформа дійсно буде реформою, то навпаки буде більше навантаження. Хіба що зарплата буде вища, на це і сподіваємося.

– Чи дякують пацієнти за роботу?

– Найкраща подяка для нас – здоровий, задоволений та усміхнений пацієнт. Це наше найперше завдання, мета нашої роботи.

– Чи були якісь курйози в роботі, якими можна поділитися, розказати?

– Які саме курйози?

– Ну, не знаю. Може десь там пацієнт посеред операції встав і пішов?

– Пацієнт не встане і не піде, тому що ми його прив’язуємо. Фіксуємо. (сміється, – К.) А прив’язуємо, знаєте для чого?

– Для чого? Щоб не почухався ніде?

– Ні, то таке. По-перше, датчики до кардіографа. Коли пацієнт рухається, на кардіографі не відображається чітка картинка. По-друге, іноді у хворого може бути зупинка серця. І коли таке стається, тоді ми робимо дефібриляцію. Це, як у фільмах про медиків, пропускаємо струм через «утюжки». А коли робиш дефібриляцію, хворий «підстрибує». Тому важливо його заздалегідь зафіксувати.

– І на завершення: чому костюм червоний? Щоб крові не було видно?

– (сміється, – К.) Ні, це у мене костюм "вихідний", не для операції. На операції я вдягаю інший. Взагалі, у мене є різні за кольором костюми: білий, рожевий, блакитний… Є і червоний. Просто червоний костюм мені личить, і я отримую в ньому багато компліментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ІНТЕРВ'Ю: