Поділитись:

Ніна ШПИЛЬОВА: «Щоб працювати медсестрою, треба дуже любити свою роботу»

Автор: Андрій Лучик |
Неділя, 12 травня 2019, 14:00

12 травня в усьому світі відзначають День медичної сестри. Напередодні свята «Конкурент» вирішив поспілкуватися із медсестрою, яка би більше розповіла про особливості цієї галузі.

Такою представницею цієї поважної професії виявилася Ніна Шпильова , яка працює 16 років операційною медсестрою у Волинській обласній клінічній лікарні та допомагає хірургу робити операції на серці.

Ми піднімаємося на другий поверх в операційний блок. Беремо по каві і наближаємось до новенької операційної.

Операційна поділена на кілька частин: в одній стоять шафи і столи. На одному з них – три монітори комп’ютера. Це – передопераційна. В іншій частині, відділеній дверима та вікном – операційний стіл та якесь обладнання, призначення якого невідомо для непосвяченої в медичні тонкощі особи.

«Це наша нова операційна. Це – рентгенівський апарат C-арка SIEMENS, а це – абляційна установка., – розповідає Ніна Шпильова. – Обладнання закуплене в рамках субпроекту Світового Банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

З розмови дізнаємося, що радіочастотну абляцію використовують, коли людина має порушення ритму серця. Тоді в уражену ділянку заводять електрод і дозовано прогрівається точно задана ділянка серця, яка відповідальна за аритмію. У результаті, хвороба зникає. Такі операції здійснюються за допомогою контролю рентгену.

Для того, щоб працювати в таких умовах, операційна бригада повинна носити захист від рентгенівського випромінювання – спеціальні свинцеві фартухи, які важать близько 5 кілограм. Іноді в такому обладунку потрібно вистояти до 5 годин в операційній…

Ми робимо по ковтку кави і розпочинаємо розмову.

– Якими бувають медсестри? Операційна і палатна?

– Ні, типів медичних сестер є декілька. Зокрема: маніпуляційна, перев’язочна, палатна, медсестра в поліклініці, яка на прийомі з лікарем сидить. Вони всі медсестри. Палатна медсестра працює напряму з хворим. Вона повинна забезпечувати комфорт пацієнта, певні умови перебування його в лікарні. А операційна медсестра працює безпосередньо з хірургом, бере участь в найважливішому – в операційному втручанні. І вона, в першу чергу, думає, як забезпечити комфорт хірургу в операційній. Тому що від злагодженої роботи операційної бригади залежить і хід, і результат операції.

– А скільки в бригаді є людей?

– В бригаді в нас є хірург, медсестра і молодша операційна медсестра.

– А анестезіолог?

– Наші операції проходять під місцевим наркозом. І тому медсестрі потрібно прикласти зусиль для того, щоб хворий почував себе у безпеці, ми намагаємось налаштовувати хворого на позитивний лад, адже людина перебуває у свідомості, і, природно, в цей час хвилюється. Ми намагаємось надати йому моральну підтримку.

– Які є обов’язки операційної медсестри? Вже почали говорити, що головне – забезпечити комфорт хірурга.

– Операційна медсестра завжди залишається за кадром. Її ніхто не впізнає на вулицях, і її робота залишається непоміченою для загалу. Окрім того, що вона бере участь в оперативному втручанні, операційна медсестра зобов’язана підготувати перев’язочний матеріал, інструменти; білизну, забезпечити їхню стерильність. І після закінчення операції у мене є ряд обов’язків: потрібно здійснити дезінфекцію та передстерилізаційну очистку інструментів , та підготуватись до наступного операційного дня. Окрім того, операційна медична сестра відповідає за документальне оформлення функціонування операційної, а цей чималий комплект документів. Не кожен витримує таке навантаження.

– Який режим роботи медсестри?

– Режим роботи? Ми фактично перебуваємо в робочому режимі цілодобово. Адже в будь-який момент може виникнути нагальна потреба надати хворому невідкладну допомогу. І тоді не важливо, яка це пора доби: чи день, чи ніч.

Раніше я працювала у операційній, де проводилось таке обстеження як коронарографія, а також стентування коронарних судин. У цьому відділенні я працювала з Шаруком Олександром Віталійовичем та Кургановичем Станіславом Михайловичем. Вони справжні майстри своєї справи. Стентування проводиться при інфаркті міокарда. Серед ночі може бути виклик, і в тебе немає часу нафарбуватися, чи навіть вмитися! Ти, в чому є, біжиш на роботу, тому що там питання іде на хвилини. Ти прилітаєш в лікарню, і за 10 хвилин мусиш «розгорнути» операційну.

– Чи відчуваєте ви якусь зверхність від лікарів стосовно медсестер?

– Мені пощастило працювати з найкращими лікарями нашої лікарні. Уже багато років я працюю з таким фахівцем як Біскуб Ігор Петрович . Це людина, з якою надзвичайно комфортно працювати. Адже він справжній професіонал та викликає захоплення своєю роботою. Ігор Петрович надзвичайно відповідальний, уважний та надзвичайний лікар. Спостерігати за його діяльністю та допомагати йому – суцільне задоволення. Намагаюсь максимально полегшувати йому роботу, коли він простягає руку, я розумію лікаря без слів і йому не потрібно зайвий раз озвучувати, що потрібно саме в цей момент. Хороша медсестра розуміє лікаря з півслова. І хірург завжди цінує це.

– Добре, а чи є зверхність медсестер стосовно санітарок ?

– Мені більше подобається визначення молодша операційна сестра. Адже від кожного з нашої команди залежить хід та результат операції. Ми як один злагоджений механізм. Я приїхала на проживання до Луцька у 2002 році з Херсонщини, тоді ж прийшла працювати в обласну лікарню. Познайомилась з молодшою операційною медсестрою Ольгою Ковальчук. І з того часу ми з нею працюємо пліч-о-пліч. Ми – як одна сім’я.

– Чи є в лікарів і медсестер якісь прикмети чи забобони? Що можна робити перед операцією, чого не можна, і так далі?

– Зазвичай, лікарі вірять в щасливу операційну шапочку. Вона може бути потерта, старенька, але вони її не міняють. Вони носять тільки ту шапочку, бо вона для них щаслива. Це найпоширеніший забобон. А загалом у кожного свої прикмети та особисті переконання, про які я розповідати не буду.

– В мене тут таке запитання. Як часто медсестра миє руки? Як взагалі готується і персонал, і операційна до операції?

– Є таке поняття стерильність. Чи, наприклад, на професійному жаргоні є таке поняття «помита», чули? «Я помита». От в мене, наприклад, дзвонить телефон. Я його залишаю в передопераційній і ставлю віброрежим. І коли там важливий якийсь дзвінок, молодша медсестра може підняти телефон, і каже, що «вона помита». Багато хто не розуміє, що таке «помита».

«Помита» – це стерильна. Як досягається стерильність? Спочатку ти вдягаєш на себе костюм. Одягаєш шапочку, ховаєш волосся. Потім маску. Вдягаєш свинцевий фартух. Йдеш в операційну і миєш руки. Спочатку руки потрібно помити милом, потім антисептиком. Потім на цей же ж захисний фартух ти вдягаєш стерильний халат. Потім вже вдягаєш стерильні рукавички. І коли ти вже вдягнув стерильний халат і стерильні рукавички, ти вже стерильна, ти – «помита». Ти не маєш права ні до чого торкнутися. Ти маєш право торкатися тільки операційного столу, операційної рани і того, що накрите стерильною білизною.

– А як дезінфікується операційна?

– Перед початком робочого дня операційна миється, кварцується, і тоді ми вже тільки маємо право подавати хворого. Раз на тиждень потрібно робити генеральне прибирання. Генеральне прибирання – це коли зсовують меблі на середину, миють стіни, миють підлогу, кварцують. І після кожної якоїсь інфекційної операції (але в нас тут, зазвичай, «чисті» операції) також проводимо генеральне прибирання. День починається з прибирання і з кварцування.

– Чи хоче медсестра стати лікарем?

– Важливо відчувати задоволення від свої роботи, адже це чимала частина нашого життя. Я свою роботу обожнюю, я відчуваю задоволення від кожного дня, проведеного в обласній лікарні. Думаю, що не кожному так щастить.

На даний час я здобуваю освіту в СНУ на біологічному факультеті, спеціальність «лабораторна діагностика».

– Скільки в середньому заробляє медсестра?

– В середньому? (посміхається. – К.) Звичайно, хотілося б, що наша робота оплачувалася гідно. Адже це чимале навантаження (врахувати хоча б необхідність перебування у свинцевому фартуху під рентгенівськими променями, це ж впливає і на загальний стан здоров’я, а також на репродуктивний стан жінки). Зараз зарплата медсестри – трішки більше мінімальної.

Скажу так, щоб працювати медсестрою, треба дуже любити свою роботу. А я не уявляю свого життя без операційної. Це – просто кайф.

– А чи є сподівання на медичну реформу, що буде працюватися і легше, і краще?

– Звісно є. Але легше, напевно, не буде. Тому що, якщо реформа дійсно буде реформою, то навпаки буде більше навантаження. Хіба що зарплата буде вища, на це і сподіваємося.

– Чи дякують пацієнти за роботу?

– Найкраща подяка для нас – здоровий, задоволений та усміхнений пацієнт. Це наше найперше завдання, мета нашої роботи.

– Чи були якісь курйози в роботі, якими можна поділитися, розказати?

– Які саме курйози?

– Ну, не знаю. Може десь там пацієнт посеред операції встав і пішов?

– Пацієнт не встане і не піде, тому що ми його прив’язуємо. Фіксуємо. (сміється, – К.) А прив’язуємо, знаєте для чого?

– Для чого? Щоб не почухався ніде?

– Ні, то таке. По-перше, датчики до кардіографа. Коли пацієнт рухається, на кардіографі не відображається чітка картинка. По-друге, іноді у хворого може бути зупинка серця. І коли таке стається, тоді ми робимо дефібриляцію. Це, як у фільмах про медиків, пропускаємо струм через «утюжки». А коли робиш дефібриляцію, хворий «підстрибує». Тому важливо його заздалегідь зафіксувати.

– І на завершення: чому костюм червоний? Щоб крові не було видно?

– (сміється, – К.) Ні, це у мене костюм "вихідний", не для операції. На операції я вдягаю інший. Взагалі, у мене є різні за кольором костюми: білий, рожевий, блакитний… Є і червоний. Просто червоний костюм мені личить, і я отримую в ньому багато компліментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ІНТЕРВ'Ю:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024