Поділитись:

На цвинтарі у Польщі познущалися над українським пам'ятником (фото)

Субота, 11 травня 2019, 05:32

На кладовищі у селі Фредрополь Підкарпатського воєводства невідомі сплюндрували пам’ятний хрест, на якому встановлена таблиця з прізвищами членів українського підпілля з цього села.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nasze-slowo.pl.

На хресті з помилками написали нецензурні вислови польською мовою та зафарбували таблицю з прізвищами повстанців. Як зазначають в Об’єднанні українців у Польщі (ОУП) в Перемишлі, помітно, що хтось пробував її зірвати.

"На мою думку, це не лише хрест. Це могила. Там поховані мешканці села, які були у підпіллі", – каже Марія Туцька, голова перемиського відділу ОУП. ОУП хоче подати заяву до прокуратури у цій справі.

У листопаді минулого року невідомі знищили на цьому цвинтарі дві українські могили. Ці два пам’ятники відновили.

Крім того, нещодавно на комунальному кладовищі у Лігниці (Нижньосілезьке воєводство) вандали знищили кілька десятків надгробних світлин, здебільшого на українських похованнях.

Від 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму та руйнувань кільканадцяти українських пам’ятників, зокрема у Вербиці, на горі Монастир біля Верхрати, у Верхраті, Радружі, Пикуличах, Молодичі, Грушовичах.

Село Фредрополь розташоване у Перемиському повіті. У 1921 р. (тоді було містечком) нараховувало 52 хати та 302 мешканці, з них 269 українців та 23 поляків. У 1947 році під час акції "Вісла" на західні землі Польщі виселили 395 мешканців села.

Сьогодні матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на цвинтарі з українськими прізвищами та дерев’яна греко-католицька церква, побудована в 1860 року (сьогодні – римо-католицька).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні встановлять другий пам’ятник Кузьмі (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів