Поділитись:

До Європарламенту вперше балотуватимуться вихідці з України

П'ятниця, 10 травня 2019, 08:33
До Європарламенту вперше балотуватимуться вихідці з України

Четверо вихідців з України, які отримали громадянство Польщі, балотуватимуться до Європейського парламенту на виборах, які відбудуться 23-26 травня.

Серед них є ті, хто попри еміграцію до Польщі підтримують зв'язок з Україною, однак деякі – мають відверто проросійські погляди, зазначили у "Європейській правді".

Лілія Твардош

Однією з українських мігранток на виборах до Європейського парламенту є Лілія Твардош. Вона живе в Польщі з 1997 року.

"У мене є дві батьківщини – Одеса та Краків. Зараз я можу зробити щось хороше для Польщі, а в майбутньому – й для України", – зазначала вона. 

Зі слів самої Твардош, впродовж тривалого періоду вона не йшла у політику через те, що не могла знайти партію, яку б підтримала. Проте згодом познайомилася з лідером партії "Весна" Робертом Бедронєм. Вона – єдиний нотаріус у команді цієї політичної сили. Тож жінка планує захищати права людей на форумі ЄС.

Оксана Литвиненко

Оксана Литвиненко з Луганська йде на вибори від лівої партії "Весна". Живе у Польщі з 2003 року, переїхали туди з Києва. Вона виступає за права жінок у польському місті Торуні. На одній з аватарок Facebook у жінки є напис #FreeSentsov.

У інтерв'ю одному з польських видань жінка пригадувала, що її дитина стала жертвою цькування через українське походження: повернулася зі школи з карткою, прикріпленою до рюкзака, із написом "українська мавпа".

Лілія Мошечкова

Мошечкова балотуватиметься від націоналістичної партії "Конфедерація" у окрузі, який охоплює Підляське і Вармінсько-Мазурське воєводства. Жінка народилася у Донецьку. Відомо, що у Польщі жінка збирала допомогу для окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Проте в української громади Польщі виникало питання, для кого ця допомога — мирних жителів чи проросійських бойовиків. Адже за інформацією місцевих ЗМІ, Мошечкова називала війну на Донбасі "громадянською війною", а також відвідувала анексований Крим.

Раніше пропагандистські ЗМІ поширювали її фейкову заяву про те, що Польща готується до "реприватизації" Західної України. Крім цього, під час візиту чинного президента України Петра Порошенка її помітили у натовпі із прапором Росії.

Володимир Осадчий

Від націоналістів також йде на вибори Володимир Осадчий. Осадчий співпрацює з наближеними до Кремля установами, а також часто виступає у прокремлівських медіа. Крім цього, чоловік був співавтором "української" частини скандальної поправки до Закону про Інститут національної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів