Поділитись:

Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

Середа, 08 травня 2019, 20:55
Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розіслало листи керівникам обленерго із запитом на інформацію стосовно домашніх сонячних електростанцій та їх негативного впливу на роботу розподільчих мереж.

Про це йдеться на сторінці Спілки Активних Споживачів і Проз'юмерів в мережі Facebook.

Нагадаємо: Верховна Рада заборонила українцям будувати дрібні домашні сонячні електростанції на землі.

"Заднім" числом

Ще у березні 2019 року під час засідань Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки представники Міненерго стверджували, що дослідження даних обленерго стосовно домашніх сонячних електростанцій показало негативний вплив домашніх СЕС на якість роботи мережі. Проте вихідні дані та саме дослідження представники Міністерства відмовились надати.

«Тепер стало зрозуміло, чому вони відмовлялись від надання дослідження. Бо, судячи із листа, розісланого в розподільчі компанії, вони почали збирати дані лише зараз – після того, як піднялось обурення з приводу атаки на домашні СЕС, організоване МЕВП та комітетом ПЕК Верховної Ради», – йдеться у повідомленні.

Маніпулятивні запити

Міністерство намагається отримати не об’єктивні дані, а ті дані, які потрібні для виправдання його позиції:

  • про «кількість скарг мешканців населених пунктів, де встановлені домашні СЕС, на погіршення якості послуг з надання електричної енергії»;
  • про «кількість технологічних порушень в електричних мережах, пов’язаних з експлуатацією СЕС»;
  • щодо «типових проблемних питань, що пов’язані з будівництвом, приєднаннями і експлуатацією дСЕС»;
  • про тих громадян, хто має кілька будівель із домашніми СЕС піковою потужністю більше 60 кВт, включно з їхніми персональними даними.

«Чому ці запити є маніпулятивними? Хоча б через те, що вони спрямовані на збирання інформації з метою здійснити post-hoc rationalization. В розвинутих країнах так називають ситуацію, коли для впровадження політики не було аргументів чи підстав і вона не стала результатом широкого обговорення, зате потім для неї придумають «причини» та «підстави». Зазвичай в розвинутих країнах світу такі пост-фактум раціоналізації розвалюються в першому ж судовому позові», – пояснюють експерти.

Ознакою маніпулятивності також є те, що Міненерго говорить лише про проблеми, пов’язані з домашніми СЕС, а про позитивний вплив на систему малої розподіленої генерації немає жодного запиту.

Окрім того, запити спрямовані виключно до монополістів у сфері розподілу (обленерго), які прохолодно або відверто вороже ставляться до малих домашніх СЕС.

"Таким чином з малу сонячну генерацію намагатимуться зробити винною у проблемах із мережами обленерго. Про жодну об'єктивність і перевірку даних або технічну експертизу тут не йдеться. Потрібно виправдати власне бажання вбити малу генерацію", – зазначається у дописі. 

Не виробники

За інформацією Міненерго, домашні СЕС повинні «насамперед використовуватись для забезпечення власного попиту, як це передбачено в загальносвітовій практиці».

"Тут варто зазначити, що немає ніякого загальносвітового досвіду – регулювання у різних країнах ЄС або й навіть у різних штатах США в цьому плані суттєво різняться між собою. Тож посилання на «світовий досвід» і розмови про те, для чого повинні використовуватись домашні СЕС, не мають під собою підстав, крім фантазії співробітників МЕВП", – йдеться у повідомленні.

Раніше міністр енергетики Ігор Насалик зауважив, що домашні СЕС не є виробниками. Але так було в радянських реаліях. А в європейському та американському досвіді вони є одночасно і виробниками, і споживачами.

«Як бачимо, Міністерство взяло курс на боротьбу із малим виробником електроенергії, докладаючи максимальних зусиль щоб загнати його винятково у категорію «споживача», – резюмують фахівці.

Експерт з енергетичних питань Андрій Зінченко опублікував зразок листа від Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

Міненерго заднім числом збирає дані, щоб виправдати атаки на домашні СЕС

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гроші на сонці: як розвивається сонячна енергетика на Волині (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів
02 квітня 2024
24 листопада 2023
22 листопада 2023
13 липня 2023
25 червня 2023
07 березня 2023
26 січня 2023
16:07
30 листопада 2022
06 травня 2022