Поділитись:

Не хабар, а гонорар: у раді адвокатів розповіли про гучне затримання у Луцьку

Середа, 08 травня 2019, 16:30
Не хабар, а гонорар: у раді адвокатів розповіли про гучне затримання у Луцьку

Рада адвокатів Волинської області заявила, що інформацію щодо затримання адвоката начебто на хабарі подали неправильно.

Пояснення опублікували на сторінці ради у Facebook. 

Як йдеться у повідомленні, 6 травня адвокат отримував від клієнта гонорар в приміщенні свого офісу, як було передбачено у договорі та угоді. Тоді ж працівники поліції без дозволу адвоката проникли на територію його офісу задля проведення огляду місця події на предмет виявлення хабара, який начебто отримав адвокат. 

Після вилучення коштів, які були внесені клієнтом, мобільного телефону, паспорта та посвідчення адвоката було доставлено у Луцький відділ поліції в кабінет слідчого СВ Луцького ВП. При проведенні слідчої дії не надали ухвали слідчого судді про надання дозволу на її проведення, не допустили адвоката. Відтак, наголосили в раді адвокатів, затримання було незаконним. 

Волинські адвокати зауважили, що в результаті були проігноровані норми закону, які істотно порушують права та основоположні свободи людини; професійні права адвоката та гарантії адвокатської діяльності. 

Як зауважили в повідомленні, при проведенні обшуків чи оглядів житла чи офісу адвоката має бути присутнім інший представник ради адвокатів регіону. Натомість рада адвокатів Волині отримала повідомлення про це вже після здійснених дій. До того ж обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді, якої не показали. Також слідчий, прокурор не має права заборонити учасникам обшуку користуватися правовою допомогою адвоката або представника.

З приводу цих порушень радою адвокатів Волинської області направлено заяву в Територіальне управління Державного бюро розслідування, прокурору Волинської області.

"Особа, про яку йдеться в повідомленні, дійсно отримувала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Однак відомості до Єдиного реєстру адвокатів України не вносила; будь-яка інформація щодо заняття адвокатською діяльністю цією особою в раді адвокатів Волинської області відсутня. Разом з тим слід зазаначити, що дана особа до отримання свідоцтва тривалий період працювала в правоохоронних органах міста Луцька, була слідчим. А досудове розслідування по кримінальному провадженню, в якому лише 07.05.2019 році оголошена підозра, вказаній в повідомленні особі, триває з 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів