Поділитись:

Волинська трагедія: науковці закликали до вибачень і прощення

Середа, 08 травня 2019, 14:51

У Східноєвропейському національному університету імені Лесі Українки відбувся зібралися науковці, аби обговорити міжнаціональні відносини у Центрально-Східній Європі 1921-1945 рр.

Круглий стіл відбувся 7 травня. Він працював у двох тематичних панелях, на яких розглянули міжнаціональні відносини у Центрально-Східній Європі у міжвоєнний період та українсько-польський міжнаціональний конфлікт років Другої світової війни на Волині. Модераторами круглого столу виступали: доктор історичних наук Олександр Дем'янюк та доктор історичних наук Микола Литвин. Результати власних досліджень на круглому столі поділилися доктор історичних наук Світлана Шульга, доктор історичних наук Володимир Борщевич, доктор історичних наук Богдан Гудь, доктор історичних наук Людмила Стрільчук, доктор історичних наук Оксана Каліщук, доктор історичних наук Микола Литвин, кандидат історичних наук Любомир Хахула, кандидат історичних наук Микола Кучерепа. 

Також в обговоренні взяли участь митрополит Луцький та Волинський Михаїл, проректор з наукової роботи СНУ імені Лесі Українки професор Наталія Павліха, голова ВКО ВУТ "Просвіта" професор Людмила Стрільчук.

У результаті обговорень провідні фахівці з Львівського національного університету імені Івана Франка, Інституту Українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України, Рівненського гуманітарного університету, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки ухвалили резолюцію. 

Зокрема у ній зазначили, що події 1943-1944 рр. на Волині викликали і продовжують викликати значний суспільний резонанс. Трагічні події на Волині стали конфліктом політичних, територіальних, соціальних, економічних, культурних, релігійних та інших інтересів і були складовою частиною загального міжнаціонального українсько-польського конфлікту, який стався за часів Другої світової війни на території спільного проживання українців і поляків (Волинь, Східна Галичина, Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини). Тому історики вважають, що його потрібно розглядати у комплексі з подібними за багатьма показниками подіями у вищезазначених регіонах, а також у контексті усієї попередньої історії українсько-польських взаємин. 

Як зазначили науковці, обидві ворогуючі сторони обрали не політичне, а біологічне розв’язання проблеми.

"Об’єктивне і неупереджене вивчення та осмислення цих актуальних у науковому і суспільно-політичному сенсі проблем необхідне для остаточного подолання складної українсько-польської історичної спадщини, негативного потенціалу, який накопичувався упродовж багатьох століть в історичній пам’яті та свідомості українців і поляків, упередженості і недовір’я між ними, а також заради утвердження історичної правди і справедливості, дружніх і партнерських відносин між обома країнами і народами, не затьмарених тінями минулого. Тому ми закликаємо обидва наші народи у сповідальному акті сумління знешкодити у своєму серці зерна ворожнечі, визнаючи цим самим нашу віру у вищу правду любові. Хай же гріх братовбивства, що лежить на обох сторонах, буде відпущено Господом і відкуплено покаянням та щирим добросусідством обох народів", – йдеться у резолюції.

 

Відтак історики наголосили, що українцям і полякам слід засудити Волинську трагедію і висловити співчуття родинам жертв конфліктів часів Другої світової війни і перших повоєнних років. А прийнятною формулою для обох сторін можуть бути слова: “Пробачаємо і просимо вибачення”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів