Поділитись:

Без «прапора Перемоги» та георгіївських стрічок: волинян каратимуть за заборонену символіку

Середа, 08 травня 2019, 13:45
Без «прапора Перемоги» та георгіївських стрічок: волинян каратимуть за заборонену символіку

Поліція Волині застерігає громадян від використання символіки тоталітарних режимів.

Про це повідомляє сектор комунікації поліції Волинської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» на всій території України заборонено виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР, інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів.

У разі порушення норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» передбачені адміністративна та кримінальна відповідальності.

Стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки  передбачає покарання у вигляді штрафу від 850 до 2 тис. 550 грн з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Такі дії вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягнуть за собою накладення штрафу від 2 тис. 550 грн до 5 тис. 100 грн, або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Стаття 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів)  Кримінального кодексу України передбачає покарання  у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Якщо протиправні дії вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині білоруску оштрафували за "колорадську" стрічку

Надрукувати
мітки:
коментарів