Поділитись:

Польща: де найпростіше знайти роботу

Середа, 08 травня 2019, 08:36

На Мазовеччині, в Нижній Сілезії та Сілезії пропозиціями роботи можна перебирати, оскільки компанії шукають усе більше і більше осіб. Але в Польщі є й місця, де можна побачити ознаки послаблення місцевого ринку праці.

Про це пише "Монітор Інфо".

Майже кожне четверте оголошення вакансії для фахівців, опубліковане в першому кварталі цього року, надійшло з Мазовецького воєводства. Це дані порталу Pracuj.pl. Усього в цьому регіоні їх було понад 37 тис., що на 5,4 % більше, ніж рік тому.

ДЕ НАЙКРАЩЕ

Таким чином, Мазовеччина залишається регіональним лідером на ринку праці, а згідно з даними, підготовленими порталом Pracuj.pl для видання «Rzeczpospolita», роботодавці зазвичай шукали фахівців з торгівлі та продажів (20 % усіх пропозицій) і обслуговування клієнтів (17 %). Третє місце серед найбільш затребуваних спеціалістів зайняли фахівці з фінансово-економічних питань – 14 % пропозицій роботи були спрямовані до них.

У Нижньосілезькому, Сілезькому та Малопольському воєводствах роботодавці також повідомляють про високий попит на працівників. У першому кварталі тут з’явилося близько 15 тис. оголошень, що також значно більше порівняно з рекордно високою кількістю пропозицій роком раніше. У кожному з цих регіонів більшість пропозицій спрямована до фахівців із питань продажу та обслуговування клієнтів. У Сілезії та Нижній Сілезії шукають також інженерів, а в Малопольському воєводстві – фахівців із питань економіки та фінансів.

Хорошу ситуацію на деяких ринках праці підтверджують дослідження планів прийому працівників на підприємствах, які обслуговуються фірмою «Work Service». В Польщі зменшується відсоток компаній, які хочуть збільшити зайнятість, але в північному регіоні, який включає, зокрема Поморське воєводство, цей відсоток зростає, а в південному, куди входять Сілезьке та Малопольське воєводства, зниження порівняно невелике. Зараз близько 27 % підприємств хочуть проводити нові набори працівників, рік тому їх було не набагато більше – 33 %.

Однак не скрізь ситуація настільки сприятлива, адже в кількох воєводствах кількість робочих місць для фахівців у першому кварталі виявилася навіть нижчою, ніж роком раніше. За даними Pracuj.pl, йдеться про Опольське, Любуське, Підляське та Свентокшиське воєводства.

Найбільше зниження кількості пропозицій було зафіксовано у Свентокшиському воєводстві – на 6,6 % порівняно з минулим роком. Окрім того, кількість оголошень у центрах зайнятості у березні 2019 р. зменшилася з 3339 до 2934. У результаті, якщо рік тому на одну пропозицію було 20 безробітних, то зараз їх 25.

Аналогічно велике зниження кількості пропозицій у центрах зайнятості можна прослідкувати в Опольському воєводстсві – з 5,4 до 3,6 тис. Це не означає, що ринки праці в цих регіонах стрімко змінюються.

«Досить очевидно, що місцями є ознаки уповільнення економіки», – коментує головний економіст Федерації польських підприємців Лукаш Козловський.

ЕКОНОМІКА ГАЛЬМУЄ

Уповільнення економіки передусім є результатом слабкої економічної ситуації в Західній Європі, включаючи найбільшого економічного партнера Польщі – Німеччину. Іноземні компанії роблять менше замовлень на товари, виготовлені в Польщі, тобто прогнози роботи експортних компаній дещо менш оптимістичні.

«У такій ситуації вони вже не настільки охоче інвестують кошти в нові робочі місця, які мали бути створені цього року», – пояснює Лукаш Козловський.

У першому кварталі поточного року ВВП збільшився на 4–4,5 %, тим часом у четвертому кварталі 2018 р. – на понад 5 %. «Помітне уповільнення динаміки, але воно не величезне», – говорить Козловський.

У наступних кварталах не буде набагато гірше, зокрема з огляду на оголошений урядом соціальний пакет. Очікується, що до кишень пенсіонерів та сімей із дітьми має потрапити близько 20 млрд злотих, що буде значним споживчим стимулом. У результаті, на думку економістів, темпи економічного зростання цього року перевищать 4 %. Однак це все одно менше, ніж минулого року. Виникає питання, як це вплине на ринок праці.

БЕЗРОБІТТЯ НЕ ЗРОСТАТИМЕ

«Я не думаю, що таке уповільнення економіки буде мати негативний вплив на ринок праці, – говорить Рафал Бенецький, головний економіст «ING Bank Śląski». – Правда, є ознаки того, що попит на роботу не такий великий, як кілька місяців тому, але це не означає, що безробіття почне зростати. Більше 4 % зростання ВВП – це досі багато».

Ці ознаки – це повільніше зростання кількості вакансій (хоча досі помітне зростання) і більш низькі плани набору працівників компаній, хоча відсоток підприємств, які планують збільшити зайнятість, досі ще є вищим, ніж частка тих, які планують скорочення.

ДВА РЕГІОНИ

Відповідно до даних «Work Service», роботодавці мають намір скоротити плани набору працівників. Збільшення рівня зайнятості в їхніх компаніях декларують 16,4 % роботодавців, а роком раніше – 22,3 %. Найбільше скорочення планів набору працівників можна спостерігати у східному регіоні, який включає Підляське, Свентокшиське, Підкарпатське та Люблінське воєводства, а також на південному заході – у Нижньосілезькому та Опольському воєводствах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрахували, скільки українців отримали дозвіл на проживання у Польщі

Надрукувати
мітки:
коментарів