Поділитись:

У Луцьку презентують історії про українців, які пережили нацистські табори

Вівторок, 07 травня 2019, 08:44

До Дня пам'яті і примирення відбудеться відкриття виставки Українського інституту національної пам'яті "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори".

Виставку презентують 8 травня о 16:00 год в арт-галереї Палацу культури Луцька (вул. Б.Хмельницького, 1), – інформує представництво УІНП на Волині. 

Це будуть унікальні матеріали про людей, які пройшли важкі випробування, але не втратили людської гідності, про небайдужість, розділений окраєць хліба, про силу волі, віри і любові, про перемогу надії.

30 людських доль за дротами 11 таборів Третього Райху.  Вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, в інших концтаборах нацистської Німеччини. Вони розчинилися в морі інших національних груп: «росіян» (громадян СРСР), «поляків», «угорців», «румунів». Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські «млини смерті». Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в’язнів.

«Полонені червоноармійці, примусові робітники, учасники визвольного руху, духовенство, жінки й навіть діти – таким був їх український контингент. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю», – коментує один із авторів виставки історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун.

«В цій виставці – про те людське, що нездатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про тріумф людини», – говорить Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів